Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τι λέει ο (ξεχασμένος ακόμη κι από το Θεό) Αντώνης Κάργας για την παιδεία ...

 

 

Η ΔΑΠ κατήργησε το Άσυλο … και το Άσυλο κατήργησε τη ΔΑΠ

Επί σειρά ετών η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ πρωτοστάτησε στον αγώνα για την κατάργηση του ασύλου στο πανεπιστήμια. Βασικό επιχείρημα υπήρξε η καταστρατήγησή του, γεγονός που οδήγησε σε παραβατικές συμπεριφορές και στη δημιουργία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων – άντρων ασυδοσίας και παρανομίας.

Κανείς ποτέ δεν αναρωτήθηκε τι σχέση είχαν αυτά με το «άσυλο ιδεών» που είχε στο νου του ο πρώτος νομοθέτης. Η ηγεσία της ΔΑΠ έπεσε σε μία τεράστια παγίδα. Αντί να απαιτεί την εφαρμογή του νόμου, αντί να διώκει αυτούς που συστηματικά απέφευγαν να τον εφαρμόσουν, αντί να υπερασπίζεται την ουσία της λειτουργίας του και όχι τους τύπους … προτίμησε την εύκολη επιχειρηματολογία της κατάργησης.

Κατάφερε εν έτει 2011 να πετύχει τον στόχο της κατάργησή του, έχοντας παράλληλα δημιουργήσει μία λογική, βάσει της οποίας … όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, από δική μας αδιαφορία και από ανεπάρκεια των διοικούντων, τότε πρέπει να καταργείται. Η λογική αυτή λειτούργησε τόσο καλά … που σήμερα οδήγησε στην κατάργηση της ίδιας της ΔΑΠ.

Η διαφθορά και οι συναλλαγές στα πανεπιστήμια καταλογίστηκαν στους φοιτητές. Η ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας των μπουζουκιών» από μερίδα ΔΑΠιτών … εν τέλει λέρωσε όλους τους ΔΑΠίτες. Η λογική του «ελέγχου» παιδιών 18 – 22 ετών από επαγγελματίες της πολιτικής … καταγράφηκε ως «θεμιτή» πραγματικότητα.

Η ηγεσία του κόμματος δεν επιχείρησε ποτέ να άρει το «άσυλο» που προστάτευε τη νόμιμη αλλά μη – ηθική συμπεριφορά κάποιων ΔΑΠιτών, όπως ακριβώς έκαναν και οι εκάστοτε πρυτανικές αρχές στα πανεπιστήμια. Η ηγεσία της ΔΑΠ δεν επιχείρησε ποτέ να φέρει την κάθαρση στην παράταξη, όπως και δεν προστάτευσε την ουσία του ασύλου ιδεών.

Εν τέλει, η λογική της κατάργησης θεσμών που δε λειτουργούν σωστά, πέτυχε τόσο πολύ που κρίθηκε αναγκαίο να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Η ηγεσία της ΔΑΠ είδε το «τυράκι» αλλά δεν είδε την «φάκα». Το άσυλο πήρε την εκδίκηση του … κατήργησε τη ΔΑΠ.

Όσο για τα κόμματα εξουσίας που υιοθετούν τη λογική της «εύκολης λύσης» … μάλλον στις επόμενες μέρες θα δούμε νομοσχέδια που
  • θα καταργούν το ιατρικό επάγγελμα, γιατί υπάρχουν γιατροί που παίρνουν «φακελάκι»,
  • θα κλείνουν το δημόσιο, γιατί υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που χρηματίζονται
αλλά κυρίως θα περιμένουμε με λαχτάρα να δούμε νομοσχέδιο κατάργησης των πολιτικών κομμάτων ως εστίες διαφθοράς στη ζωή της χώρας και παράνομων συναλλαγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου