Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ε.Ε: Με τον κίνδυνο της φτώχειας μία στις δύο μονογονεϊκές οικογένειες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 48,5% των ατόμων που ζούνε σε μονογονεϊκά νοικοκυριά και το 31,3% των ατόμων που ζούνε σε νοικοκυριά αποτελούμενα από δύο ενηλίκους με τρία ή περισσότερα συντηρούμενα τέκνα διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σημειώνει ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης κ. Λ. Αντόρ έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Όσον αφορά την Ελλάδα η Επιτροπή σημειώνει ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της το 53,2% των μονογονεϊκών νοικοκυριών και το 34,1% των πολύτεκνων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.


Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η οικονομική κρίση γίνεται αφορμή να τεθούν σε κίνδυνο πολλές φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές ιδίως σε μία περίοδο όπου η Ευρώπη πέρα από την οικονομική έρχεται αντιμέτωπη και με τη δημογραφική κρίση. Παράλληλα, σημείωσε πως η κατάσταση των νοικοκυριών διαφοροποιείται πολύ ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και απευθυνόμενος προς την Επιτροπή θέλησε να πληροφορηθεί κατά πόσο τα διαθέσιμα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση επέτεινε το πρόβλημα του κινδύνου φτώχειας σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.


Απαντώντας στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή ο Ούγγρος Επίτροπος ανέφερε ότι παρά την κρίση τα περισσότερα κράτη μέλη κατόρθωσαν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν την υποστήριξη των οικογενειών έως τις αρχές του 2010. Τα ισχύοντα μέτρα όμως για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μελλοντικές δαπάνες της οικογενειακής πολιτικής οι οποίες στις αρχές του 2009 ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαίνονταν από 0,7% (Πολωνία) έως 3,9% (Λουξεμβούργο). Το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 1,6% και 2,1% για την Ελλάδα και την Κύπρο αντίστοιχα.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Στήριξη της οικογένειας σημαίνει στήριξη του κοινωνικού ιστού, εγγύηση της ομαλής λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου.

Φιλικές και αλληλέγγυες οικογενειακές πολιτικές δεν είναι πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης αλλά υποχρέωση και ευθύνη. Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα, η κοινωνική πολιτική οφείλει να λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για την οικογένεια και όχι ως εύφορο πεδίο περικοπών στο βωμό της δημοσιονομικής λιτότητας".


Ποσοστό πληθυσμού που διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή/και του κοινωνικού αποκλεισμού

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου