Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου

Επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του συστήματος φυσικού αερίου με κατασκευή νέων αγωγών και αποθηκευτικών χώρων προβλέπει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) για την περίοδο 2010 - 2014 που ενέκρινε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.


Το μεγαλύτερο έργο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα είναι ο αγωγός Κομοτηνή - Θεσπρωτία, που αποτελεί τμήμα του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, στο πρόγραμμα που εκπόνησε ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος) περιλαμβάνονται τα εξής έργα, που είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε προβλέπεται να ξεκινήσουν ως το 2014:


-Η εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στον κεντρικό αγωγό του Συστήματος Μεταφοράς στη Νέα Μεσημβρία (θα ολοκληρωθεί εντός του 2011).


-Η κατασκευή αγωγού προς το Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη για την τροφοδοσία των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Ο αγωγός προς Αλιβέρι είναι υπό κατασκευή και προς Μεγαλόπολη στο τελικό στάδιο δημοπράτησης.


-Η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας που περιλαμβάνει την κατασκευή νέας δεξαμενής αποθήκευσης ΥΦΑ (υπό δημοπράτηση).


-Αγωγός Κομοτηνή-Θεσπρωτία (χερσαίο τμήμα του Ελληνοϊταλικού αγωγού) (τεχνική μελέτη).


-Έργα εκσυγχρονισμού ΕΣΦΑ -νέοι Μετρητικοί Σταθμοί, έργα τηλεπικοινωνιών κ.α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου