Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ποδαρικό… με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα


Με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες θα κάνει ποδαρικό ο νέος χρόνος, αφού θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% από την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να πληρώνουν ακριβότερα προϊόντα σούπερ μάρκετ, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια των λεωφορείων, αλλά και τις εξόδους τους σε εστιατόρια και καφετέριες.

Συγκεκριμένα, θα ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2% τα είδη διατροφής (κρέατα, γαλακτοκομικά, πουλερικά, τα ψάρια, λαχανικά, φρούτα αβγά, ξηροί καρποί κ.λπ.), τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%.

Επίσης, από το Σάββατο αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.

Αυτό σημαίνει ότι ένα πακέτο ελληνικής καπνοβιομηχανίας, που σήμερα κοστίζει 2,40 ευρώ, θα πωλείται, μετά την επιβολή του φόρου, στα 2,60 ευρώ, ενώ οι περιπτερούχοι εκτιμούν ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα ούτε τα ξένα σήματα.

Κι αυτό γιατί οι πολυεθνικές δεν είχαν περάσει την προηγούμενη αύξηση της φορολογίας στις τιμές λιανικής, γεγονός που εκτιμάται ότι αυτήν τη φορά θα κάνουν.

Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου