Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μέτρα για όσους δεν πληρώνουν διόδια


Του Γιωργου Λιαλιου, kathimerini.gr

Θα φωτογραφίζονται οι αριθμοί των οχημάτων και οι οδηγοί θα καλούνται να καταβάλουν την οφειλή

Το «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των οχημάτων όσων οδηγών αρνούνται να πληρώσουν διόδια έλαβαν οι κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας. Οι κοινοπραξίες θα μπορούν στο εξής να κινούν τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής, διαδικασία που χρησιμοποιείται για την είσπραξη οφειλών. Ταυτόχρονα πιέζουν το υπουργείο Υποδομών να βρει λύση στο ζήτημα, προκειμένου να ανακοπεί η αυξανόμενη άρνηση των οδηγών να καταβάλλουν διόδια. Στο μεταξύ, η Ολυμπία Οδός έγινε η τέταρτη κοινοπραξία που ανακοίνωσε αυξήσεις στα διόδια.


Τον τελευταίο μήνα, η άρνηση των οδηγών να καταβάλλουν διόδια στους αυτοκινητόδρομους που ανακατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης δείχνει να διογκώνεται. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, το μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης καταγράφεται στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης: από Μαλιακό έως Κλειδί στο 15% και από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια στο 6-7%. Πολύ μικρά -περίπου 1%- είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στους δύο άξονες της Πελοποννήσου (Ελευσίνας - Πατρών και Κορίνθου - Μεγαλόπολης).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πέντε κοινοπραξίες (Ολυμπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) έχουν παύσει πλέον να θεωρούν το κίνημα ενάντια στα διόδια... γραφικότητα, αλλά αναζητούν τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Στο πλευρό τους έχουν και το υπουργείο Υποδομών, καθώς το Δημόσιο χάνει από τα απολεσθέντα διόδια την είσπραξη ΦΠΑ 23%. Και φυσικά δεν επιθυμεί να βρεθεί στο μέλλον αντιμέτωπο με ημιτελείς οδικούς άξονες και τις οικονομικές απαιτήσεις των παραχωρησιούχων.

Προς το παρόν οι κοινοπραξίες απέφυγαν να στραφούν με αγωγές ενάντια στους οδηγούς που αποφεύγουν να πληρώσουν διόδια, προκειμένου να μην «ανεβάσουν τους τόνους». Μόνο η Ολυμπία Οδός μήνυσε 25 οδηγούς, που είχαν μεγάλο αριθμό «δωρεάν» διελεύσεων. Τώρα όμως οι κοινοπραξίες θα έχουν έναν ακόμα τρόπο διεκδίκησης των απολεσθέντων διοδίων: την έκδοση διαταγής πληρωμής, διαδικασία που χρησιμοποιείται για την είσπραξη οφειλών.

Από το πρωτοδικείο

Η κοινοπραξία, με τη φωτογραφία του οχήματος του παραβάτη, ζητεί τα στοιχεία του ιδιοκτήτη από το κράτος, τον ειδοποιεί να καταβάλει την οφειλή και αν αυτός δεν το πράξει, νομιμοποιείται να ζητήσει το 20πλάσιο, εκδίδοντας διαταγή πληρωμής από το πρωτοδικείο. Αν μάλιστα ο οδηγός εξακολουθήσει να μην πληρώνει, τότε θα εγγράφεται και στον Τειρεσία. Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθαν και οι ετήσιες τιμαριθμικές αυξήσεις στα διόδια, αλλά και οι νέες διαμαρτυρίες. Σειρά είχε χθες η Ολυμπία Οδός, η οποία ανακοίνωσε τις νέες τιμές που θα ισχύσουν πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο.

Η Ν. Δ., πάντως, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για τη διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης σε δύο από τους παραχωρημένους άξονες. «Η ακύρωση των έργων παραχώρησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, γνωρίζει και τις λύσεις», αναφέρει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου