Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ένα βήμα μπρος και ένα πίσω στις προσπάθειες περιορισμού της μόλυνσης στη Φουκουσίμα



Με μικρά βήματα προόδου και προβλήματα που ανακύπτουν μόλις επιλυθεί κάποιο προηγούμενο συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα, με τους εργαζόμενους να έχουν καταφέρει για την ώρα να αποτρέψουν τη διαρροή μολυσμένου νερού στη θάλασσα. Ανησυχητικές παραμένουν οι ποσότητες υψηλής ραδιενέργειας νερού που λιμνάζει μέσα στο εργοστάσιο, σε χαμηλά επίπεδα η ραδιενέργεια στο έδαφος.


Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι, κατάφεραν να σταματήσουν τη ροή ραδιενεργού νερού προς τον ωκεανό στην οποία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν καθώς δεν μπορούσαν να το αποθηκεύσουν σε άλλο ασφαλές σημείο.

Στη συνέχεια έστρεψαν την προσοχή τους στην προσπάθεια να αποτρέψουν νέες εκρήξεις υδρογόνου στους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

Αν και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου σημειώνουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέων εκρήξεων, οι εργαζόμενοι θα εισάγουν άζωτο στο χώρο για να εμποδίσουν το υδρογόνο από το να αντιδράσει και να προκαλέσει έκρηξη. Ωστόσο, ούτε αυτό το μέτρο δεν είναι απόλυτα ασφαλές καθώς είναι πιθανό ότι θα προκαλέσει νέα διαρροή ραδιενεργών ουσιών με τη μορφή νέφους.

Επιπλέον, παραμένει το πρόβλημα της παρουσίας νερού με πολύ υψηλή ραδιενέργεια που υπάρχει μέσα στο πυρηνικό σταθμό και που έχει φτάσει να εμποδίζει τους εργαζόμενους από το να προσεγγίσουν σημεία που τους ενδιαφέρουν.

Εν τω μεταξύ μέσα στις εγκαταστάσεις της πυρηνικής μονάδας εντοπίστηκε σε τέσσερα σημεία πλουτώνιο σε ποσότητες που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.

Την περασμένη εβδομάδα η Tepco ανακοίνωσε ότι βρέθηκε πλουτώνιο σε δείγματα που ελήφθησαν στις 21 και 22 Μαρτίου στο χώρο της μονάδας και πάλι χωρίς να είναι αρκετά για προκαλέσουν κίνδυνο στη δημόσια υγεία.

Τα νέα δείγματα είναι από τις 25 και 28 Μαρτίου, από το ίδιο σημείο (τρία στα τέσσερα) με την προηγούμενη μέτρηση. «Είναι πιθανό ότι ένα μέρος από αυτό το πλουτώνιο προέρχεται από τους αντιδραστήρες της μονάδας», διευκρίνισε η Tepco.

Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι έξω από τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο το έδαφος είναι στα περισσότερα από τα σημεία ασφαλές για καλλιέργεια. Στα ορισμένα από τα 70 δείγματα που έλαβαν οι Αρχές βρέθηκε καίσιο-134 και καίσιο-137 αλλά σε ποσότητες πολύ μικρότερες από τα επιτρεπτά όρια.

Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο ενώ σε ακτίνα άλλα 10 χιλιόμετρα πέρα από αυτό το όριο παραμένουν στις κατοικίες τους με την προτροπή να μην βγαίνουν έξω από αυτές.

* Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου, περίπου 0,1% του νόμιμου ορίου, βρέθηκαν και σε σπανάκι που καλλιεργείται σε τρεις επαρχίες στην Κίνα. Συμπεριλαμβανομένης και της επαρχίας όπου βρίσκεται το Πεκίνο. Οι κινεζικές Αρχές εκτιμούν ότι οι βροχές μετέφεραν το ιώδιο από τον αέρα στο έδαφος ενώ συστήνουν στους πολίτες να πλένουν καλά τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου