Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Γ. Παπανικολάου: Αντιμέτωπη με νέες καταδικές η Ελλάδα για το θέμα διαχείρισης οικοδομικών υλικών και απορριμάτων

Τα μπάζα και τα υλικά κατεδάφισης θα πρέπει να διατίθενται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. από την στιγμή που θα κλείσει ο υφιστάμενος χώρος ταφής στην Αττική (Ζωίτσα), σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προβεί στη λήψη των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων για να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Αυτό σημειώνει στην απάντησή του ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γ. Ποτότσνικ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τη διαχείριση των υλικών οικοδομών και αποβλήτων έπειτα από το κλείσιμο του τελευταίου και μοναδικού αδειοδοτημένου και νόμιμου χώρου απόρριψης μπαζών στην Αττική.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος αναφέρει πως η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή της Επιτροπής, λόγω της ύπαρξης της δικαστικής απόφασης (υπόθεση C-502/03) με την οποία καταδικάζεται η Ελλάδα για την έλλειψη κατάλληλης περιβαλλοντικής υποδομής διαχείρισης των αποβλήτων και για την ανεξέλεγκτη και παράνομη διάθεση αποβλήτων.

Στο ερώτημα του κ. Παπανικολάου για το πώς αξιολογεί η Επιτροπή τη διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων στην χώρα, η Επιτροπή απάντησε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητική και για αυτό τον λόγο τον Οκτώβριο του 2010 η Επιτροπή απηύθυνε προς τις ελληνικές αρχές επίσημες προειδοποιητικές επιστολές. Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή της Ελλάδας, έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης για την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ωστόσο, η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να βεβαιωθεί για την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διστάσει να παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η οδηγία πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων θέτει στόχο για το 2020 την ανακύκλωση του 70% των οικοδομικών υλικών στην Ε.Ε.. Από την άλλη πλευρά, ο μοναδικός αδειοδοτημένος χώρος εναπώθησης αντίστοιχων απορριμάτων που λειτουργεί σήμερα στην Αττική κλείνει και η Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με "βροχή" χρηματικών προστίμων σε μια δεινή οικονομική περίοδο για την χώρα. Στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει, η κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει ένα συνολικά αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο πράγμα που δεν βλέπουμε μέχρι σήμερα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου