Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ποια είναι η αλήθεια για τα ιαπωνικά προϊόντα

Τελικά κινδυνεύουμε από τα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα; Γίνονται έλεγχοι για τον εντοπισμό «ύποπτων» προϊόντων, ειδικότερα μετά το ατύχημα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες; Όπως παραδέχονται ειδικοί στο newsbeast.gr από την ημέρα που η Ιαπωνία επλήγη με το φονικό σεισμό και το τσουνάμι, με τις καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, στην Ελλάδα επικρατεί αναβρασμός. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε επαγρύπνηση και γι’ αυτό γίνονται έλεγχοι στα αρμόδια εργαστήρια του Δημόκριτου αλλά και στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Στην Ελλάδα εισάγουμε κυρίως επεξεργασμένο τόνο αλκοολούχα ποτά και φύκια για την παρασκευή σούσι. Αλλά όχι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2010 εισήχθησαν τρεις τόνοι ρύζι, 18 τόνοι ξηροί καρποί µε κέλυφος, 27 τόνοι διαφόρων τροφίµων όπως γαριδάκια, κρουασάν, µπισκότα κ.λπ., 32 τόνοι κονσέρβες φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα κερασιά), 9 τόνοι ζωοτροφές, 5 τόνοι σάλτσα σόγιας, 9 τόνοι ποτά όπως µηλίτης και απίτης, και 57 τόνοι συµπυκνώµατα πρωτεϊνών και ουσίες πρωτεϊνικής σύστασης που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή ποτών καθώς και άλλα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσµατα.



Η αξία των εισαγωγών από την Ιαπωνία φθάνει το 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ωστόσο μόνο το 1 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι προέρχεται από τις εισαγωγές στα τρόφιμα. Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 160 τόνους αυτών των προϊόντων που έρχονται στη χώρα μας.

Άλλωστε, στην πλειοψηφία της η Ελλάδα εισάγει ηλεκτρονικά και φωτογραφικά είδη, φαρμακευτικά προϊόντα, χυτοσίδηρο, σίδηρο και χάλυβα ενώ είναι χαρακτηριστική η θραύση που κάνουν τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και τα μέσα ναυσιπλοΐας (πλοία) στο ελληνικό κοινό.

Για την ασφάλεια πάντως των Ελλήνων, γίνονται ραδιολογικοί έλεγχοι στα ειδικά εργαστήρια αλλά μέχρι σήμερα όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί δεν έχει βρεθεί κανένα ύποπτο κρούσμα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Κουσιάδας, τονίζει στο newsbeast.gr ότι: «Έχουν φτάσει στην Ελλάδα κατά βάση ζωοτροφές. Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί τίποτα ύποπτο αλλά οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για όσο καιρό χρειαστεί».

Αναλυτικά τα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα:

 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΤΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΡΥΖΙ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (ΦΥΣΤΙΚΙΑ, ΚΛΠ)
ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ, ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΚΛΠ)
ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΓΙΑΣ
ΠΟΤΑ (ΜΗΛΙΤΗΣ ΚΛΠ)
ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
ΟΥΣΙΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΚΟΛΟΥΧΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
 

Ανησυχία Ελλήνων για τα ιαπωνικά προϊόντα

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι Έλληνες που συνήθιζαν να αγοράζουν ιαπωνικά προϊόντα, πλέον είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Και γι’ αυτό όταν επισκέπτονται τα καταστήματα που βρίσκονται στη χώρα μας, είναι επιφυλακτικοί.

«Οι περισσότεροι που έρχονται στα μαγαζιά μας για να ψωνίσουν, ρωτάνε για την ποιότητα των τροφίμων» λέει στο newsbeast.gr Ιάπωνας που διαθέτει μαγαζί με τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα στο κέντρο της Αθήνας.
  
Η ίδια κατάσταση σε γενικές γραμμές επικρατεί και στα ιαπωνικά εστιατόρια. «Δεν μας ρωτάνε από πού εισάγουμε» αναφέρει ιδιοκτήτρια ιαπωνικού εστιατορίου αλλά ξεκαθαρίζει ότι «ενδιαφέρονται κυρίως για το πώς είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Μας αναφέρουν ότι λυπούνται και συμπαρίστανται στον πόνο μας. Κάποιοι όμως ρωτούν και για την ποιότητα των προϊόντων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου