Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου για την σημασία του προγράμματος εσωτερικής επανεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ

Γ. Παπανικολάου: "Δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες Λαμπεντούζες για να κατανοήσουμε την σημασία προγραμμάτων όπως αυτό της εσωτερικής επανεγκατάστασης προσφύγων στην Ε.Ε.".

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων* στην Ε.Ε. και απευθυνόμενος προς την Ουγγαρέζα Υπουργό για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ενίκο Γκιόρι τόνισε:

"Σχεδόν ένα χρόνο μετά από τις αποφάσεις που λάβαμε εδώ στο Κοινοβούλιο και στις οποίες καταλήξαμε με πολύ κόπο, έπειτα από πολλές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, παραμένουμε ακόμη αδρανείς στο θέμα της εσωτερικής επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Αν υπάρχει κάποιο τυπικό πρόβλημα από πλευράς Συμβουλίου και πρέπει να εμπλακεί και το Κοινοβούλιο, εδώ είμαστε για να βρούμε λύσεις. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Εξάλλου εκτός από την ανθρωπιστική διάσταση του προγράμματος αυτού, οφείλουμε να αναφερόμαστε και στις ευκαιρίες που παρέχει στην Ευρώπη προκειμένου να ασκήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την εξωτερική της πολιτική. Δεν θα ήταν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αυτό στα χέρια της κα. `Αστον, την τρέχουσα περίοδο, εάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Β. Αφρική, μπορούσε να αναφερθεί και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα είχαμε αποφασίσει;

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πλέον το πρόβλημα το έχουμε μπροστά μας. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η Ευρώπη καλείται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Μεσόγειο. Επομένως, το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, κυρία Υπουργέ, είναι απαραίτητο να το προχωρήσουμε αλλά και να αντιληφθούμε ότι την στιγμή που συζητάμε για τους δημοσιονομικούς πόρους μετά το 2013, ξεχνάμε ότι για το πρόγραμμα αυτό υπάρχουν αφιερωμένοι πόροι και για μέχρι το 2013, τους οποίους αν χάσουμε και άλλο χρόνο δεν θα μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε.

Κλείνοντας κα. Υπουργέ θέλω να υπενθυμίσω την πρόταση που είχαμε κάνει και εκείνη την περίοδο, και την επαναφέρουμε διαρκώς, σε ότι τουλάχιστον αφορά στην Ομάδα μας το ΕΛΚ, σε σχέση με το πρόγραμμα εσωτερικής επανεγκατάστασης των προσφύγων. Το λεγόμενο reallocation**. Δεν μπορούμε κα. Υπουργέ να περιμένουμε κι άλλες Λαμπεντούζες για να μπορέσουμε να δούμε την αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας την οποία γρήγορα πρέπει να βάλουμε μπροστά".

* Το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης αφορά στην επανεγκατάσταση των προσφύγων από εδάφη εκτός Ε.Ε. σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και των οποίων οι ανάγκες για διεθνή προστασία είναι ήδη σαφώς αποδεδειγμένες. Σήμερα, συμμετέχουν στην επανεγκατάσταση κάθε χρόνο δέκα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι παγκόσμιες ανάγκες για επανεγκατάσταση είναι πολύ μεγάλες και η Ε.Ε. το 2008 κάλυψε μόλις το 6,7% των αναγκών αυτών, δηλαδή επανεγκατέστησε 4.378 δικαιούχους από τους 65.596 πρόσφυγες που επανεγκαταστάθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

** Η πρόταση αναφέρεται στη δυνατότητα εσωτερικής κατανομής μεταξύ των κρατών μελών των προσφύγων που φθάνουν στην Ε.Ε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου