Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μπακογιάννη: Απαραίτητη η εθνική συνενόηση



Εθνική συνεννόηση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, ζήτησε , η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη.

«Εάν το πολιτικό σύστημα σήμερα δεν αντιληφθεί ότι πρέπει να βάλει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από τα κομματικά συμφέροντα, τότε η χώρα θα πάρει τον κάτω δρόμο», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Στην ομιλία της έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι σε τρεις μήνες θα είναι πολύ αργά, αν δεν υπάρξει η εθνική συνεννόηση και σημείωσε: «Αν η ελληνική πολιτική ηγεσία, οι Έλληνες πολιτικοί, δεν καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να βρουν αποτελεσματικές λύσεις, σε τρεις μήνες θα είναι πολύ αργά. Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της πόλωσης. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια για οξύτητες και επικοινωνιακά παιγνίδια».

Για την κυβέρνηση είπε πως «δείχνει ότι δεν μπορεί. Δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Δεν μπορεί - και ίσως τελικώς δεν θέλει-να κάνει αυτό που πρέπει. Διστάζει και φοβάται. Και αυτό τον φόβο τον μεταφέρει στην κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση».

Η κυρία Μπακογιάννη βλέπει πρόωρες εκλογές, αν δεν αντιδράσει εγκαίρως το πολιτικό σύστημα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τη σημερινή πολιτική της θα αναγκαστεί να δώσει το λόγο στον λαό.

Σε ερώτηση για δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, η κυρία Μπακογιάννη, επισήμανε: «Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Σαμαράς. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι τι συνεργασίες προεκλογικές ή μετεκλογικές θα υπάρξουν. Το πρόβλημα είναι να βρεθεί κοινός τόπος, να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Όχι συγκυβέρνηση, εθνική συνεννόηση. Να καταλάβουμε που βρισκόμαστε και πως θα βγούμε από την κρίση. Δεν ενδιαφέρεται ο ελληνικός λαός για κομματικά παιγνίδια και κομματικούς στόχους, ούτε για κοκορομαχίες όπως τις είδαμε στη Βουλή. Δεν ενδιαφέρεται κανείς. Ο ελληνικός λαός είναι αγριεμένος είναι φοβισμένος και αυτό που ζητάει είναι υπευθυνότητα, σοβαρότητα και έξοδο από την κρίση».

Η κ. Μπακογιάννη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν τολμά να τα βάλει με τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ και συμβιβάζεται με τον κάθε Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των κρατικοδίαιτων συνδικάτων». Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής «η κυβέρνηση απαντάει με δεντροφυτεύσεις απέναντι στις νέες θεωρίες της Τουρκίας για το Καστελόριζο».

Για τη Δημοκρατική Συμμαχία είπε ότι προτείνει, διεκδικεί, αγωνίζεται για την Ελλάδα που δεν θα παραδοθεί στο φόβο και τη μοίρα που της έχουν προδιαγράψει. «Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι για να έχουμε μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια, πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια οι Ελληνες. Για αυτό δεν συμβιβάζεται με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την εγκατάλειψη των αδύναμων συμπολιτών μας. Ψάχνει απάντηση στα προβλήματα τους. Όχι μέσα από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά από τις προτάσεις και ιδέες μας».

Στη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, τις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις της χώρας και τις προγραμματικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την περιφερειακή ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης. Για τα θέματα αυτά παρουσίασαν προτάσεις ειδικοί εισηγητές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου