Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

«Ναι» του ιταλικού Αρείου Πάγου στη φυλάκιση Μπερλουσκόνι για φοροδιαφυγή

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος αποφάσισε να ισχύσει η φυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για μια υπόθεση φορολογικής απάτης στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset, όμως παραπέμπει στο εφετείο την απόφαση για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Το ιταλικό ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με σημερινή του ετυμηγορία επικύρωσε την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση της φυλάκισης τεσσάρων ετών για διαφθορά κατά του πρώην πρωθυπουργού και συγκεκριμένα της υπόθεσης της Mediaset.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, λόγω αμνηστίας η ποινή των τριών ετών μετατρέπεται σε ένα έτος, στο οποίο μπορεί να τεθεί ο πρώην πρωθυπουργός σε κατ' οίκον περιορισμό ή να προσφέρει αντίστοιχη κοινωφελή εργασία.
Συγχρόνως, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το εφετείο της ιταλικής συμπρωτεύουσας οφείλει να επανακαθορίσει την διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι. Τον Μάιο, το εφετείο είχε επιβάλει πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι αλλά χθες ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε εισηγηθεί αυτή να μειωθεί σε τρία χρόνια.
Υπάρχει η πιθανότητα το εφετείο του Μιλάνου να επισπεύσει την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η νέα απόφαση για την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που είχε επιβληθεί στον επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αναφέρουν ότι για να εφαρμοστεί η καταδίκη του Μπερλουσκόνι δεν απαιτείται έγκριση του κοινοβουλίου.
Αναλυτές θεωρούν ότι η αποψινή απόφαση μειώνει εν μέρει την πίεση που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα, αλλά τονίζουν ότι δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε ο Μπερλουσκόνι.

Ναπολιτάνο: Σεβασμός στη βούληση της Δικαιοσύνης

«Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου.
«Ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

Κλίμα ηρεμίας ζητά ο Λέτα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κάλεσε να επικρατήσει «κλίμα ηρεμίας» και να προταχθεί «το καλό της χώρας» μετά την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας σε βάρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο Λέτα είπε, αναφερόμενος στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ότι «για το καλό της χώρας (...) και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τον φυσικό εσωτερικό διάλογο των διάφορων πολιτικών δυνάμεων, ο σεβασμός στους θεσμούς και ένα ήρεμο κλίμα πρέπει να ωθήσουν τους πάντες να στηρίξουν το συμφέρον της χώρας έναντι ιδιαίτερων και μεροληπτικών συμφερόντων».

Δεν θα έχει συνέπειες για την κυβένρηση η απόφαση, λέει στέλεχος της Κεντροδεξιάς

Από την πλευρά του ο Νίτο Πάλμα, στέλεχος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην τελευταία κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, διαβεβαίωσε βγαίνοντας από μια συνεδρίαση στελεχών του κόμματος ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας δεν θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση, παρά την έντονη πικρία για την έκβαση της υπόθεσης.

«Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την κυβέρνηση Λέτα, η οποία σχηματίστηκε για να υπηρετήσει τη χώρα και θα συνεχίσει να την υπηρετεί, σε ό,τι μας αφορά», επισήμανε ο Πάλμα.

Χαιρετίζουν την απόφαση κεντροαριστερά και Γκρίλο

Πολιτικές αντιδράσεις μετά την επικύρωση της καταδίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκδηλώθηκαν εξάλλου από την κεντροαριστερά και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).
Το ανώτατο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Γκουλιέλμο Επιφάνι δήλωσε πριν από λίγο ότι «η δικαστική απόφαση» αυτή «πρέπει να τύχει σεβασμού και να εφαρμοστεί».
Από την πλευρά του ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του M5S, έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου