Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

«Οχι» στη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής

Ο ενδεχόμενος κίνδυνος της μη αποπληρωμής του δανείου οδήγησε έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να μην στηρίξουν την απόφαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό αποκάλυψε ο Βραζιλιάνος Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, που είναι ο εκπρόσωπος των συγκεκριμένων χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.


«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπατίστα, με την οποία εξήγησε την αποχή των χωρών από τη λήψη της απόφασης. «Η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας ήταν μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες», πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος που εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα τη Δευτέρα.

Μάλιστα ο Βραζιλιάνος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ, προειδοποίησε πως η Αθήνα ενδέχεται να αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου- με τη νέα δόση φτάνει τα 28,4 δισ. ευρώ- σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη.
Πάντως μέχρι σήμερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι ΗΠΑ, που έχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στηρίζουν σταθερά την Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου επισκέφθηκε την Αθήνα για να εκφράσει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις ελληνικές προσπάθειες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου