Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τι σηματοδοτεί η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου - Παρ’ ότι ήταν αναμενόμενη, προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της

Ενώ η αύξηση του πολιτικού ρίσκου ρίχνει τη σκιά της επάνω στην εγχώρια αγορά, η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη αγορά από την MSCI - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως - ήρθε να επισημοποιήσει μια ήδη καταγεγραμμένη πραγματικότητα.

Οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές μείωσαν ήδη δραματικά τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές, καθώς η στάθμισή τους στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World Index περιορίστηκε στο 0,016% σήμερα από 0,16% στην αρχή της ελληνικής κρίσης, κάτι που σημαίνει ότι το ειδικό βάρος του ελληνικού χρηματιστηρίου στις παγκόσμιες αγορές υποχώρησε κατά 10 φορές.

Η στάθμιση του Χρηματιστηρίου στον παγκόσμιο δείκτη αναδυομένων αγορών της MSCI μετά την υποβάθμισή του καθορίστηκε, σύμφωνα και με τον οίκο, σε 0,3% και αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, παραπέμπει σε εισροές 312 εκατ. ευρώ έναντι εκροών 194 εκατ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες.

Επίσης με ειδικό βάρος 0,3% η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αγνοηθεί από τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η  Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και οι ελληνικές επιχειρήσεις κινούνται σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η υποβάθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα,  σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, την αύξηση της μεταβλητότητας, η οποία ήδη κινείται για το ΧΑ στο 55% έναντι 17% του ευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx 50. Παράλληλα το μέγεθος των κεφαλαίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές αντιστοιχεί μόλις στο 15% των αντιστοίχων που επενδύουν στις ανεπτυγμένες, κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα είναι μακροπρόθεσμα μικρότερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της MSCI, θα  γίνει ένας ευρύτερος, πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης με περισσότερες εταιρείες. Βάσει των κριτηρίων για τις ανεπτυγμένες αγορές, μόνο δύο ελληνικές εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις για τον δείκτη MSCI, οπότε θα πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη λίστα για ένταξη στον δείκτη.

Σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, οι υποψήφιοι για την ένταξη στον νέο δείκτη είναι οι: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Motor Oil, FF Group και Τιτάν. Επίσης θεωρεί ότι η Μυτιληναίος και η ΜΕΤΚΑ έχουν πιθανότητες να συμπεριληφθούν στους δείκτες. Για την HSBC πάλι οι μεγαλύτερες εισροές αναμένονται από Alpha Bank, ΕΛΛΠΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ και Εθνική.

Η MSCI υποβάθμισε το ΧΑ καθώς δεν πληρούνται πλέον διάφορα κριτήρια αναφορικά με τον δανεισμό τίτλων, τις ανοικτές πωλήσεις και τις δυνατότητες μεταφοράς.

Περαιτέρω ο δείκτης MSCI Greece Index έχει πάψει να πληροί τα κριτήρια μεγέθους της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ελλάδα είχε αναβαθμιστεί στις «ανεπτυγμένες αγορές» το 2001 και είναι η πρώτη χώρα που υποβαθμίζεται στις «αναδυόμενες αγορές». Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2013 με την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI.

Οσο και αν η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη και σε κάποιον βαθμό προεξοφλημένη, αφού η Ελλάδα βρισκόταν από πέρυσι σε καθεστώς αναθεώρησης, κάτι  που ήταν σε γνώση των χαρτοφυλακίων που ακολουθούν παθητικά τους δείκτες της, δεν παύει να προβληματίζει και να προκαλεί ανησυχία για τις δυνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μπορεί, όπως δείχνουν οι συσχετισμοί σήμερα, οι ροές να εμφανίζονται θετικές για τις ελληνικές μετοχές μετά την υποβάθμιση, εν τούτοις το ελληνικό χρηματιστήριο θα διεκδικεί πλέον κεφάλαια που επενδύονται στις αναδυόμενες αγορές και τα οποία αντιστοιχούν μόλις  στο 13% των παγκόσμιων κεφαλαίων.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου