Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η νευρικότητα του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Οι πολιτικές εξελίξεις πιθανόν να μην έχουν νικητές παρά μόνο ηττημένους. Ακόμα και αν δεχτεί κανείς την υπόθεση, ότι κανείς από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν θέλει εκλογές (κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει) μπορεί πάντα να συμβεί ένα ατύχημα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στην Κουμουνδούρου «τρώνε τα νύχια τους». Οι εξελίξεις τους αιφνιδίασαν πλήρως, στην πραγματικότητα δεν περίμεναν να εκδηλωθεί κάποια κρίση στην κυβέρνηση πριν από το τέλος του καλοκαιριού.


Έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές δεν είναι. Η ενοποίηση του κόμματος βρίσκεται ακόμα στον αέρα, αποφάσεις εκκρεμούν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, στα οποία το κόμμα εμφανίζεται χωρισμένο στα δύο. Πρόγραμμα διακυβέρνησης δεν υπάρχει, στις κρίσεις ειλικρίνειας στο οικονομικό επιτελείο μιλάνε για το τέλος του χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά πάντως στην Κουμουνδούρου όλες οι πτέρυγες αντιλαμβάνονται, ότι τόσο μεγάλη ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση πιθανόν να μην έχουν ξανά. Όχι τυχαία λοιπόν χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης προειδοποίησε τους συντρόφους του ότι η επιτάχυνση πάντως των πολιτικών εξελίξεων δεν χωράει, σε καμία περίπτωση, λογικές του τύπου «καθυστερήστε για να ετοιμαστώ».

Όσο και αν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν πάντως ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, έχουν βάλει κατά μέρος τις διαφορές τους και στηρίζουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση που προωθεί ο κ. Τσίπρας, κάποιοι είναι ανήσυχοι μήπως αυτό που συμβαίνει είναι μια παγίδα και ότι η σύγκρουση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην τρικομματική δεν είναι τίποτε άλλο από την στρατηγική εξόδου του Αντώνη Σαμαρά.

Αυτά τα στελέχη θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι σε έξι μήνες μπορεί να αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011.

Η στρατηγική εξόδου, η οποία κατά την γνώμη τους δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό αλλά κυρίως στους εταίρους στο εξωτερικό όπου διακυβεύεται η αξιοπιστία του είναι να «πέσει» μαχόμενος υπέρ των μεταρρυθμίσεων (όπως εμφανίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ), τώρα που ακόμα δείχνει ότι μπορεί να συγκρατήσει τις δυνάμεις της ΝΔ και να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στις εκλογές.

Στο σενάριο αυτό, όπως λένε αυτά τα στελέχη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η «καυτή πατάτα» να περάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα βρει όλα τα μέτωπα ανοικτά και καθόλου κατανόηση από πλευράς των εταίρων, και αν αυτός αποτύχει, να επιστρέψει σύντομα.

Θεωρούν μάλιστα πως οι αποτυχίες των ιδιωτικοποιήσεων – στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μετά τη ΔΕΠΑ θα κυρηχτεί άγονος και ο διαγωνισμός για τη ΔΕΣΦΑ ενώ και η ιδιωτικοποιήση του ΟΠΑΠ είναι στον αέρα, επέδρασαν καταλυτικά στην επιτάχυνση των εξελίξεων από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου.

Οι σκέψεις αυτές όμως προκαλούν νευρικότητα και άγχος σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, που φοβούνται ότι σε αυτήν την περίπτωση θα παραλάβουν την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και το εγχείρημα τους θα έχει υπονομευτεί από την αρχή.   




http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου