Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Καθηγητής Γεώργιος Βάμβουκας: «Η κυβέρνηση, για τυχοδιωκτικούς λόγους, επιβαρύνει με νέα χρέη τις μελλοντικές γενιές»

Με αφορμή τα στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο του 2013, ο υπεύθυνος Οικονομικών του Κόμματος « Νέα ΜΕΡΑ» καθηγητής κ. Γεώργιος Βάμβουκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η εξέλιξη των βασικών μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013, επιβεβαιώνει την χειροτέρευση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ επιστροφής φόρων παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση, καθώς την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012/2013 ελαττώθηκαν – 8%.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2013 το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε -1,0 δις ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το Μάιο του 2013ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές έλλειμμα -654 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012/2013 το πραγματικό πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από -2,4 δις ευρώ εκτοξεύτηκε σε – 4,2 δις ευρώ. Γιατί, όμως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2013 είναι -1,0 δις ευρώ και όχι -4,2 δις ευρώ;

Η απάντηση είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί κρατικές δαπάνες με πιστωτικά έσοδα από την πώληση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων. Απόρροια, όμως, των λογιστικοποιήσεων των κρατικών δαπανών, είναι η δραματική άνοδος του δημοσίου χρέους και η μελλοντική φορολογική επιβάρυνση των επερχόμενων γενεών.
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αγνοεί ότι το δημόσιο χρέος μιας χώρας εξυπηρετείται με έσοδα, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη φορολόγηση των πολιτών.»  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου