Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ο Βενιζέλος προβάρει κοστούμι υπουργού


Evangelos-Venizelos-Jena-Claude-Juncker
Η κινητικότητα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρασκηνιακό επίπεδο, προαναγγέλλει ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν είναι μακριά. Ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει “λόγο και ρόλο” στη διαδικασία επιλογής των νέων υπουργών. Και φυσικά, ότι ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι μέλος του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η σπουδή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ξαναφορέσει κοστούμι υπουργού έχει σαφή στρατηγική, πολιτική στόχευση. Το Κίνημα “έβαλε πλάτη” στα δύσκολα, όπως υποστηρίζουν στην Ιπποκράτους, και θεωρεί σήμερα ότι ήρθε η ώρα να “εισπράξει”, και μάλιστα με τόκο.
Ο “τόκος” αφορά την αυξημένη πολιτικά και σημειολογικά συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Δηλαδή, τα στελέχη του που θα επιλεγούν, αλλά και τα υπουργεία που θα δοθούν στο ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές το ειδικό βάρος που θα είχε για το Κίνημα μια παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, θα έχει την ευκαιρία να βρίσκεται στο “κάδρο” της εθνικής διαπραγμάτευσης, μαζί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Όπως διαφορετικά θα είναι και τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν αν το ΠΑΣΟΚ πάρει τα ηνία ενός υπουργείου όπως το Υγείας, πολύ περισσότερο αν τη θέση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποχωρεί, πάρει ένα στέλεχος με το βαρύ επώνυμο της Φώφης Γεννηματά.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει ότι οι χειρισμοί που θα ακολουθηθούν θα πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτοί, ώστε να μην διαταραχθεί η σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε αναγνωρίζει το πολιτικό προβάδισμα που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, και το γεγονός ότι η δημοφιλία του Αντώνη Σαμαρά λειτουργεί τις περισσότερες φορές ως “ασπίδα” για την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου