Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Πού είναι και τι θα γίνει με τα 18 εκατομμύρια της υπεξαίρεσης;

Με την εσχάτη των ποινών που επιβλήθηκε στον Βασίλη Παγεωργόπουλο και τους πρώην συνεργάτες του, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη, οι οποίοι πήραν ήδη τον δρόμο των φυλακών, έπεσε η δικαστική αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι, επιτέλους, ήρθε η ώρα να τιμωρηθούν κάποιοι που έβαλαν το δάχτυλο, και μάλιστα βαθιά, στο βάζο με το μέλι του δημοσίου χρήματος, προς ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος της κοινής γνώμης, η οποία, έχοντας υποστεί δυσβάσταχτη πίεση από την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, είναι «διψασμένη» για απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος από άλλοτε «επιφανείς» που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για προσωπικό πλουτισμό.

Οι δρακόντειες καταδίκες και ο θόρυβος που δημιούργησαν, έδωσαν «τροφή» σε συζητήσεις και σχόλια, αλλά δεν απάντησαν σε ουσιώδη ερωτήματα για το τι έγιναν, αν θα επιστρέψουν και με ποιόν τρόπο στο δημόσιο τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. Η αρχική κατηγορία ανέφερε ότι έγινε κατάχρηση 51 εκατομμυρίων ευρώ.

Μολονότι οι αριθμοί έχουν τη σημασία και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, και την αξία τους, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι η ζημιά που υπέστη το κράτος και κατ επέκταση οι πολίτες, θα αποκατασταθεί.

«Δηλώνω για ακόμη μια φορά ότι δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουνε με τύψεις», ανέφερε, εμφανώς σοκαρισμένος, στο άκουσμα της ποινής, ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Νωρίτερα, όταν είχε αναγγελθεί η καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα, μία συνεργάτιδά του από το ακροατήριο, με δάκρυα στα μάτια του φώναξε: «Γιατί δεν μιλάς; Πες επιτέλους την αλήθεια...».

Κατά την απολογία του, ο ίδιος είχε πει ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχω βάλει στη ζωή μου έστω ένα ευρώ παρανόμως στην τσέπη μου».

Ο ισχυρισμός περί αθωότητας του ίδιου, όπως και των άλλων καταδικασθέντων, θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο.

Δεν μπορεί όμως για άλλη μία φορά να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητα του κράτους να επουλώσει τις πληγές που έχουν προκαλέσει στα οικονομικά και στην αξιοπιστία του, οι εκάστοτε επιτήδειοι.

Μένει, λοιπόν, να δούμε, αν η Πολιτεία θα κινηθεί για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, όπως διατάχθηκε από την δικαιοσύνη εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των συγκατηγορούμενων του για το σκάνδαλο της Proton Bank.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου