Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Νοοτροπίες Ελλήνων και Αυστριακών


Συγκρίσεις και παραλληλισμοί για τη νοοτροπία και τη θεώρηση της ζωής, από τη μια από τον μέσο Έλληνα και από την άλλη από τον μέσο Αυστριακό, ήταν το θέμα της λογοτεχνικής βραδιάς, με τη συνοδεία της ανάλογης ελληνικής λαϊκής και έντεχνης μουσικής, που διοργανώθηκε με αθρόα συμμετοχή Ελλήνων και Αυστριακών, στο Μουσείο «Χόφμομπιλιενντεπο» της Βιέννης, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε, έπειτα από τέσσερις μήνες, η έκθεση «Η Σίσσυ στην Κέρκυρα».

Αφορμή για τη λογοτεχνική βραδιά, με τίτλο «Ρετσίνα και Βελτλίνερ (σ.σ. ποικιλία κλήματος που καλλιεργείται στην κεντρική Ευρώπη και δίνει λευκό κρασί) ή η ελληνική δυστυχία και η αυστριακή ψύχωση», υπήρξε η πρόσφατη κυκλοφορία, για πρώτη φορά, της μετάφρασης στη γερμανική γλώσσα, του βιβλίου του Έλληνα συγγραφέα Νίκου Δήμου, «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας», 37 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του στα ελληνικά, το 1975.
Αυτό το βιβλίο του Νίκου Δήμου, από τη μια και, από την άλλη, το βιβλίο του διάσημου Αυστριακού ψυχολόγου και ψυχοθεραπευτή Έρβιν Ρίνγκελ (1921-1994) με τίτλο «Η αυστριακή ψυχή», που είχε πρωτοεκδοθεί το 1984 και επανεκδόθηκε το 2005, βρέθηκαν σε «αντίλογο», στη διάρκεια της βραδιάς.
Δύο διακεκριμένοι συνεργάτες της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, η εκφωνήτρια ειδήσεων, Μάργκιτ Μάουερ και ο επί σειρά ετών υπεύθυνος πολιτιστικών εκπομπών, Χέλμουτ Μπλέχνερ, διάβαζαν, διαδοχικά, ειδικά επιλεγμένα αποσπάσματα από τα δύο βιβλία, στα οποία ήταν εμφανή αρκετά κοινά σημεία στις νοοτροπίες των δύο λαών, του ελληνικού και του αυστριακού.
Ενδιάμεσα, το ελληνικό μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες» παρουσίαζε τραγούδια από την ελληνική λαϊκή και έντεχνη μουσική, των οποίων οι στίχοι σχετίζονται με τις θέσεις που αναπτύσσει για τον Έλληνα, στο βιβλίο του, ο Νίκος Δήμου.
Η λογοτεχνική βραδιά, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, των διπλωματικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου στην Αυστρία, των ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων και πλήθος ομογενών και Αυστριακών φίλων της Ελλάδας και Κύπρου, συνεχίστηκε με δίωρη συναυλία ελληνικής μουσικής από το σχήμα «Οι Έλληνες».
Σε συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του στα γερμανικά, ο Νίκος Δήμου είχε επισημάνει πως ο Έλληνας είναι πιο δυστυχισμένος από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους, γιατί γι' αυτόν, υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας, αρκεί να σκεφτεί κανείς το χάσμα μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος των Ελλήνων και της σημερινής εξαθλίωσης.
Ανέφερε ακόμη, πως το γεγονός ότι η τωρινή κυκλοφορία του βιβλίου στα γερμανικά γίνεται τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη κυκλοφορία στα ελληνικά και με αφορμή την κρίση, σίγουρα θα εκληφθεί ως προσπάθεια να επωφεληθεί από την κρίση. Όμως, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, το βιβλίο του δεν είναι ανθελληνικό, αντιθέτως έχει γραφεί από αγάπη για την Ελλάδα και θα λειτουργήσει ως «πρεσβευτής», που θα εξηγήσει στους φίλους και τους εχθρούς της Ελλάδας τον δύσκολο και αντιφατικό χαρακτήρα του Έλληνα.
Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη έκθεση, που ολοκληρώθηκε στο Μουσείο «Χόφμομπιλιενντεπο», ήταν αφιερωμένη στον αποκαλούμενο «παράδεισο της φιλάσθενης αυτοκράτειρας», την Κέρκυρα, στης οποίας τη ζωή, ενσωματωμένη- και τιμώντας την Αρχαία αλλά και τη Νέα Ελλάδα- η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ, η θρυλική «Σίσσυ», αποδείκνυε τον «μεγάλο φιλελληνισμό» της, βρίσκοντας εκεί και ένα είδος «ασύλου» από τα πολλά κτυπήματα της σύντομης ζωής της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου