Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Εκτός στόχων οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις


Giannis-Stournaras
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήταν ο πρώτος σταθμός στην επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας, τα οποία ενημερώθηκαν για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Εν αναμονή της συνάντησης του Γ.ιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της αποστολής την ερχόμενη Κυριακή, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τρέχουν για να κλείσουν τις εκκρεμότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου και στην ανασύνταξη του φοροελεγκτικού μηχανισμού που, όπως δείχνουν τα νεώτερα στοιχεία, εξακολουθεί να παρουσιάζει δυσλειτουργίες.
Από τα παλιά ληξιπρόθεσμα, δηλαδή οφειλές έως 31/12, που ανέρχονται στα 55,485 δισ ευρώ, τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν μόλις 279 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 775 εκατ. ευρώ έως τέλος Ιουνίου.
Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν μόλις 4 έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων έναντι στόχου 330 έως τέλος Ιουνίου και άλλοι 33 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου έναντι στόχου 1.200 έως τέλος Ιουνίου. Τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι το 24% των υπόχρεων δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ οι αποκλίσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού είναι 162 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, 294 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και 25 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αντιθέτως, τα έσοδα από τους φόρους στη περιουσία, ξεπέρασαν κατά 109 εκατ. ευρώ το στόχο.
Όσον αφορά στο Δημόσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει στις λίαν πιθανές πιέσεις της Τρόικας, με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, έχοντας στα χέρια της 6 από αυτά. “Στοίχημα” χαρακτηρίζονται οι άμεσες απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί το αρμόδιο υπουργείο, όπως επίσης η εφαρμογή του σχεδίου διαθεσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι χειρισμοί του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αποφυγή απολύσεων το 2014, χαρακτηρίζονται πιο δύσκολοι μετά από τη κατάργηση των πλεοναζουσών θέσεων.
Ως πρόβλημα της τελευταίας στιγμής ενδεχομένως να αναδειχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς δεν αποκλείεται να χρειαστεί να τραβήξει η διαδικασία και μετά τον Απρίλιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου