Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

«Ερώτηση στη Βουλή για την επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης»


Για την κατακόρυφη πτώση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, που σημειώνεται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής Ν.Δ στη Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


Όπως σημειώνει ο κος Βαρβιτσιώτης «την ώρα που η θερμοκρασία σημειώνει κατακόρυφη πτώση, τα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας παραμένουν χωρίς θέρμανση.» Παραθέτοντας, μάλιστα, στοιχεία τονίζει ότι τα οικονομικά οφέλη από την ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δεν ήταν τα προσδοκώμενα, καθώς τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου ανήλθαν στα 752 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 τα έσοδα είχαν φτάσει τα 761 εκατ. ευρώ. «Παράλληλα», αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι πολίτες αναζητώντας θέρμανση με κάθε εναλλακτικό τρόπο, στράφηκαν σε υποκατάστατα του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επιπρόσθετη επιβάρυνση στο περιβάλλον και να ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.»
Απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό ο κος Βαρβιτσιώτης,  ζητά να πληροφορηθεί για τα συνολικά έσοδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά την περίοδο που εφαρμόστηκε η απόφαση για αύξηση της τιμής του πετρελαίου και κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονται στον αρχικό στόχο της επιβολής του. Παράλληλα, ζητάει και την επανεξέτασή του, καθότι δεν εξυπηρετείται ο αρχικός στόχος του δημοσιονομικού οφέλους.



ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα:  Επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
Την ώρα που η θερμοκρασία σημειώνει κατακόρυφη πτώση, τα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας παραμένουν χωρίς θέρμανση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει τη δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου ανήλθαν στα 752 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 τα έσοδα είχαν φτάσει τα 761 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά οφέλη δηλαδή από την ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν ήταν τα προσδοκώμενα.
Παράλληλα, οι πολίτες αναζητώντας θέρμανση με κάθε εναλλακτικό τρόπο, στράφηκαν σε υποκατάστατα του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επιπρόσθετη επιβάρυνση στο περιβάλλον, απόρροια και της ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών, ιδίως των αστικών κέντρων και να ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, όπως έχει γραφτεί στον τύπο,  καταγράφονται αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία πολιτών με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια ήταν τα συνολικά έσοδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά την περίοδο που εφαρμόστηκε η απόφαση για αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ποια τα δημοσιονομικά οφέλη από την απόφαση αυτή και κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονται στον αρχικό στόχο της επιβολής του;
  • Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών να επανεξετάσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον δεν εξυπηρετείται ο αρχικός στόχος του δημοσιονομικού οφέλους;

Ημερομηνία Ο ερωτών βουλευτής     
               Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου