Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Πέντε ερωτήματα για τη «θητεία» Διώτη

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η προαναγγελθείσα Προανακριτική Ανατροπή, που αναμένεται να συσταθεί στη Βουλή για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το πολιτικό σύστημα ενώ σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν και για τη στάση που κράτησε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης.


Η αρχική λίστα είχε μεταφερθεί από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στον Ευ. Βενιζέλο μέσω του κ. Διώτη, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό μη πολιτικό πρόσωπο που κατείχε τα αρχεία με τα ονόματα κατά τη διάρκεια των 20 μηνών που η κατάσταση των καταθετών βρισκόταν στην Ελλάδα. 

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων της λίστας σε περιοδικό αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την Ιπποκράτους να υπαινίσσεται ότι ο κ. Διώτης αποτέλεσε την «πηγή» διαρροής, γεγονός που διέψευσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη στάση του:

1. Ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι παρέλαβε αρχικά τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ σε μορφή USB από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν εκείνος αποχώρησε από το υπουργείο, στα μέσα του Ιουνίου του 2011. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει δηλώσει ότι παρέλαβε από τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ "με εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο".

2. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν κι άλλα αντίγραφα του υλικού που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη. Αντίθετα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ισχυρίζεται ότι δεν έγινε ποτέ άλλο αντίγραφο και το μοναδικό που κατείχε, παραδόθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

3. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης παρέδωσε το μοναδικό στικάκι με τη λίστα, μαζί με εκτυπώσεις, στον τότε υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

4. Μετά την αποχώρηση Βενιζέλου από το Οικονομικών τον Μάρτιο του 2012 ο κ. Διώτης θα έπρεπε όμως να ενημερώσει και τους διαδόχους του, Φίλιππο Σαχινίδη και Γιώργο Ζανιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. 

5. Ερωτήματα εγείρει, τέλος η εφημερίδα, για το αν θα έπρεπε εν τέλει να υπάρχει ένα επίσημο έγγραφο από τον κ. Διώτη που να παρουσιάζει τα επιχειρήματά του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη διαχείριση του απόρρητου εγγράφου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου