Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Κατάσκοποι σε γερμανικά σουπερμάρκετ!


index
Ένας πρώην «ντετέκτιβ» καταστημάτων, που δούλευε στο γερμανικό σουπερμάρκετ Aldi, μέσω του περιοδικού «Der Spiegel» αποκαλύπτει πως η διεύθυνση του καταστήματος ζητούσε από αυτόν όχι μόνο να επαγρυπνεί για τυχόν κλέφτες, αλλά και να κατασκοπεύει τους υπαλλήλους και να εγκαταστήσει κρυφές κάμερες.

«Έπρεπε να δίνω πληροφορίες για το αν κάποιος υπάλληλος δούλευε με αργούς ρυθμούς, αν είχε συνάψει κάποια σχέση, καθώς και να αποκαλύπτω άλλα ιδιωτικά στοιχεία, όπως την οικονομική του κατάσταση» είπε η ανώνυμη πηγή στο «Der Spiegel», σύμφωνα με το Business Insider.
Όμως οι απαιτήσεις για την επιτήρηση του προσωπικού δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό site «The Local», το οποίο αναφέρθηκε στην έκθεση του «De Spiegel», ο ανώνυμος ντετέκτιβ αποκάλυψε ότι του ζητήθηκε να εγκαταστήσει μικροσκοπικές κάμερες στα αποδυτήρια του προσωπικού και ότι απειλήθηκε ότι θα χάσει τη δουλειά του όταν αρνήθηκε.
Οι πληροφορίες του περιοδικού αναφέρουν ότι το σουπερμάρκετ Aldi αρνήθηκε τις κατηγορίες και, με επίσημη ανακοίνωση, ένας εκπρόσωπος του δήλωσε ότι το κατάστημα ποτέ δεν έδωσε διαταγές για τέτοιες παρατυπίες. Ωστόσο, ένας εταιρικός σύμβουλος του «Aldi» δήλωσε στο «Frankfurter Rundschau» ότι δεν είναι αβάσιμο ότι οι εργοδότες του σουπερμάρκετ ζήτησαν την κατασκοπεία των υπαλλήλων τους, αλλά και ότι το λάθος αφορά κάποιους συγκεκριμένους από τους εργοδότες και όχι την εταιρεία συνολικά.
Να σημειωθεί όμως ότι αυτό δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο κατασκοπείας των υπαλλήλων, που σχετίζεται με το συγκεκριμένο κατάστημα. Τον Απρίλιο του 2012, το «Der Spiegel» δημοσίευσε μια διαφορετική αναφορά, αποκαλύπτοντας ότι κάποιοι διευθυντές υποκαταστημάτων του σουπερμάρκετ « Aldi» στην Γερμανία, βιντεοσκόπησαν κρυφά γυναίκες υπαλλήλους να σκύβουν για να βγάλουν προϊόντα από τα ράφια του καταστήματος. Η αναφορά επίσης αποκάλυψε ότι το «Aldi» παρακολούθησε τις αποθήκες και τη συγκοινωνία του προσωπικού. Τότε το σουπερμάρκετ δήλωσε ότι θα λάβει πειθαρχικά μέτρα αν ανακαλύψει τέτοιες συμπεριφορές.
Τον ίδιο μήνα, ένας πρώην διευθυντής των σουπερμάρκετ, ονόματι Andreas Straub, δημοσίευσε ένα βιβλίο ισχυριζόμενος πως το σουπερμάρκετ χρησιμοποίησε εκβιασμούς και εξαναγκασμούς για να απολύσει εργαζομένους.
Ωστόσο, το «Aldi» δεν είναι το μόνο γερμανικό σουπερμάρκετ που έχει εμπλακεί σ’ αυτήν την αμφισβήτηση. Το 2008, μια έρευνα από το γερμανικό περιοδικό «Stern» κατηγόρησε το σουπερμάρκετ «Lidl» για χρησιμοποίηση μικροσκοπικών καμερών και ιδιωτικών ντετέκτιβ για να κατασκοπεύσει τους υπαλλήλους του και για την αναφορά προσωπικών λεπτομερειών της ζωής τους με εσωτερικά σημειώματα. Ένας κορυφαίος διευθυντής της αλυσίδας αρνήθηκε ότι είχε επίγνωση της επιτήρησης, λέγοντας ότι «πάγωσε το αίμα του» όταν το ανακάλυψε.
Να σημειωθεί ότι τα «Aldi», τα οποία ιδρύθηκαν το 1961 στο Έσεν της Γερμανίας, είναι το μεγαλύτερο discounter σουπερμάρκετ της Γερμανίας . Ο ιδιοκτήτης τους, Karl Albrecht, είναι ο πιο πλούσιος άντρας στην Γερμανία, σύμφωνα με μια λίστα του 2011 από το περιοδικό επιχειρήσεων, το «Manager Magazin». Στο site του καταστήματος στο ίντερνετ, το «Aldi» αναφέρει τοποθεσίες σε 17 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει παντοπωλεία στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον, στο Μαϊάμι, στο Σικάγο και σε άλλες πόλεις.
Πηγή: The Haffington Post

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου