Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Πόσα… εισπράττουν οι Γερμανοί πολιτικοί


Europe Financial Crisis
Με αφορμή την έμμεση διαμαρτυρία του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Peer Steinbrück, για τον χαμηλό, όπως θεωρεί, μισθό που λαμβάνει ο Καγκελάριος, αξίζει να πληροφορηθεί κανείς ποια είναι η προβλεπόμενη επίσημη αμοιβή για τους Γερμανούς πολιτικούς.

Αυξήσεις προβλέπει από την αρχή του έτους νόμος που ψηφίσθηκε … νύχτα, κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.
Από 1/1/2013 λοιπόν, η αποζημίωση του Γερμανού βουλευτή θα ανέρχεται σε 8.252 ευρώ, αυξημένη κατά 292 ευρώ σε σχέση με σήμερα.
Περισσότερο ωφελημένος από τις μισθολογικές αυξήσεις είναι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Norbert Lammert, ο οποίος θα δει τον ήδη παχυλό του μισθό των 15.920 € να … φουσκώνεται στα 16.504 €.
Η Καγκελάριος Angela Merkel, η οποία φαντάζει κακοπληρωμένη στα μάτια του αντιπάλου της, Peer Steinbrück, δεν μοιάζει να είναι και τόσο, αφού η αμοιβή της ανέρχεται σε 16.816 € μηνιαίως.
Και για τους Γερμανούς, οι οποίοι δεν διακατέχονται από την ίδια απέχθεια για τους πολιτικούς τους όπως οι Έλληνες, ο αυτόνομος τρόπος καθορισμού της βουλευτικής αποζημίωσης συνιστά πρόκληση, έστω κι αν ήταν το ίδιο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο που έκρινε, ήδη από το 1975, ότι η βουλή διαθέτει όντως την σχετική αρμοδιότητα. Και ο λόγος αυτής της υποβόσκουσας οργής είναι ο «ύπουλος» τρόπος, με τον οποίον και στην Γερμανία περνούν νομοσχέδια τέτοιου τύπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αναφερθέντες μισθοί είναι μεικτοί, σε αυτούς όμως προστίθεται πληθώρα επιδομάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου