Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η λίστα με τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα


Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μπορούν να προσβλέπουν σε ένα περισσότερο ευέλικτο σύστημα αξιολόγησης.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει τη μετακίνηση του πλεονάζοντος προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις, τις οποίες η κοινωνία έχει ανάγκη στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Η αξιολόγηση θα είναι καθολική και δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις.



Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις των περίπου 2.500 υπαλλήλων που έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
 
Σύμφωνα με το «Έθνος», στις περιπτώσεις αυτές το πλεονάζον προσωπικό πρόκειται να μετακινηθεί, ενώ αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός για τους 25.000 υπαλλήλους που πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα το 2013.

Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι οι πλεονάζοντες να μετακινηθούν. Αν υπάρχει καταγεγραμμένο κενό η μετακίνηση θα είναι άμεση, σε διαφορετική περίπτωση ο υπάλληλος θα μπαίνει σε διαθεσιμότητα. 

Οι περισσότερες μετακινήσεις θα προέλθουν από συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και νοσοκομείων.Aναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το 2013 θα τεθούν επιπλέον 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα από τέσσερις «δεξαμενές».

Πρώτη «δεξαμενή» αποτελεί η αναδιάταξη των δομών και των υπηρεσιών των υπουργείων που αναμένεται να μειωθούν έως 50%. Οι νέες δομές και τα νέα οργανογράμματα 10 υπουργείωναναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του Δημοσίου, όπως δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και Ν.Π.Δ.Δ. Η αξιολόγηση αυτών των δομών θα ξεκινήσει πιλοτικά περίπου σε 25 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν τα «πρότυπα» που θα ακολουθηθούν για την αξιολόγηση των ομοειδών φορέων στη συνέχεια. Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι να μετακινηθούν οι πλεονάζοντες. Αν υπάρχουν καταγεγραμμένα κενά, η μετακίνηση θα είναι άμεση, διαφορετικά οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Τρίτη «δεξαμενή» αποτελούν οι οργανισμοί που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Τέταρτη «δεξαμενή» θα αποτελέσει η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου. Όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια από το ΑΣΕΠ και δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Η επανατοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης, μετά την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων, θα γίνει έπειτα από διαγωνισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου