Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Γ. Οικονόμου: Θα μπούμε στη Βουλή


Πεπεισμένος ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι στην επόμενη βουλή, δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών Γιάννης Οικονόμου. Επισημαίνοντας ότι, «η πολιτική δεν γίνεται με βεντέτες», θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, είναι «ξένη» προς την κουλτούρα και το αξιακό σύστημα της Ελληνικής Κεντροδεξιάς. Τάσσεται υπέρ των αλλαγών στο κράτος και των κρατικοδίαιτων αντιλήψεων που το συντηρούν, αλλά δηλώνει αντίθετος με αφορισμούς που στοχεύουν στη διάλυσή του. Μεταξύ άλλων θεωρεί ότι η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην εθνική προσπάθεια προσθέτει αντί να αφαιρεί, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι εμφανώς τοποθετημένη στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Σας προβληματίζει που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα σας να μη μπορεί να πείσει το κόσμο που ανήκει σ’ αυτό το χώρο;
Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι μια αυθεντικά μεταρρυθμιστική δύναμη. Σχεδιάζουμε, προτείνουμε και θα επιδιώξουμε να συμβάλουμε σε μεταρρυθμίσεις χωρίς συμβιβασμούς. Πραγματικές, όχι κάλπικες. Με αντίκρισμα στη ζωή των ανθρώπων, όχι για να δημοσιευθούν στα ΦΕΚ και να βγούμε από την υποχρέωση.  Αυτό το χώρο επιχειρούμε να διευρύνουμε. Με τις προτάσεις και την συμπεριφορά μας. Είναι ο χώρος των ανθρώπων της δημιουργίας, της λογικής, της καθαρής σκέψης. Των Ελλήνων που θέλουν λύσεις που δουλεύουν και πολιτική με αποτέλεσμα. Προσωπικά έχω πολύ μεγάλη αμφιβολία αν οι δημοσκοπήσει εκτός από το κύμα και τη «μόδα»  του θυμού,  μπορούν να  αναλύσουν και να αποτυπώσουν καθαρά και άλλες διεργασίες που συμβαίνουν στην κοινωνία και κυρίως σε αυτό το χώρο.
-Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα αναστραφεί το κλίμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και η ΔΗΣΥ θα μπει στη βουλή;
Οι  ιδέες μας έχουν δύναμη. Η στάση μας έχει συνέπεια. Έχουμε προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, για την φορολογία, τις επιχειρήσεις, το κράτος, το συνδικαλισμό,  τους κανόνες και την ασφάλεια των πολιτών,  τη μόρφωση των παιδιών, τις αποκρατικοποιήσεις, την στήριξη των δανειοληπτών και την αλληλεγγύη των πολιτών που ζουν σε άθλιες οικονομικά συνθήκες. Οι πολίτες θα αποφασίσουν, αν οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές.  Αν   τους αφορούν περισσότερο από τις διαπιστώσεις των άλλων.    Θα σκεφθούν αν από την ανηφόρα που περιμένει την πατρίδα το επόμενο διάστημα, η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην εθνική προσπάθεια προσθέτει ή αφαιρεί. Εμείς  έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση αλλά και στην ευθύνη των Ελλήνων για αυτό και πιστεύουμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μακριά από την πραγματικότητα. Όπως μακριά ήταν και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, στην Αθήνα , την Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια Αττικής και φυσικά στην περιφέρεια Κρήτης.
-Κι αν δεν μπει;
Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι στην επόμενη Βουλή.  Μιλάει σωστά θα είναι χρήσιμη για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.
-Μπορεί να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την κ. Μπακογιάννη από τον κ. Σαμαρά;
Η αντιευρωπαϊκή στρατηγική, η άρνηση της πραγματικότητας και  ο λαϊκισμός, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την Δημοκρατική Συμμαχία. Η αλήθεια είναι ότι ο κ Σαμαράς ακολούθησε αυτή την πολιτική για 18 μήνες. Διέγραψε την Ντόρα για κάτι που ο ίδιος έκανε με 1,5 χρόνο καθυστέρηση. Με την ρητορική εκείνης της περιόδου τροφοδότησε τα  άκρα.    Τότε έβαζε τον κ Μαρκόπουλο να εκφωνεί 220 λόγους κατά του μνημονίου και αποκαλούσαν την Ντόρα δεκανίκι.  Τώρα συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ και αποκαλεί ευκαιριακό- και έχει δίκιο σ αυτό- το κόμμα που συμμετέχει ο κ Μαρκόπουλος. Ακολούθησε μια τακτική ξένη προς την κουλτούρα, την παράδοση αλλά και το αξιακό σύστημα της Ελληνικής κεντροδεξιάς. Αναγκάστηκε από τα πράγματα να κάνει μια μεγάλη στροφή.   Το εννοεί ;  Θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση; Δεν είναι εύκολο να τον ερμηνεύσει  κανείς. Ένα είναι σίγουρο. Η  πολιτική στην Ελλάδα τα επόμενα  χρόνια χρειάζεται συνέπεια, σταθερές απόψεις και μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Η  δική μας δυνατή παρουσία  δυναμώνει αυτό τον προσανατολισμό και η πρόθεση μας είναι να συμβάλουμε στην διεύρυνση αυτού του μετώπου.
-Είναι προσωπικές ή πολιτικές οι διαφορές;
Νομίζω ότι μαζί με την προηγούμενη ερώτηση έχει απαντηθεί και αυτή. Πολιτική δεν γίνεται με βεντέτες.
-Είναι αλήθεια ότι έχετε τοποθετηθεί απέναντι στη κρίση προτείνοντας μέτρα, κυρίως στη φορολόγηση και στις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία δεν «ακούει» η κοινωνία. Γιατί;
20% ενιαίος φορολογικός συντελεστής και μείωση του ΦΠΑ. Μείωση κατά 50% τα τρία πρώτα χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών για νέους επιχειρηματίες και 10% για όλους. Άμεση εξόφληση των 7 δις που το κράτος χρωστάς στις επιχειρήσεις. Αποκρατικοποιήσεις όλων των ΔΕΚΟ. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και επενδύσεις που θα δημιουργήσουν  δουλειές μέσα από το σχέδιο Ελλάδα 2020, που εισηγηθήκαμε στην ΕΕ  και το νέο σχέδιο Μάρσαλ που αυτό περιλαμβάνει. Ρύθμιση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και μείωση της δόσης τους μέχρι και 40%. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.  Μείωση κατά 50% των δαπανών της βουλής. 200 από 300 οι βουλευτές. Κουπόνια  εκπαίδευσης για τους μαθητές.  Αντικειμενική αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση αντί για ισοπεδωτικές και οριζόντιες αντιμετωπίσεις.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις μας. Αλήθεια πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση η κοινωνία  τουλάχιστον να μην τις ακούσει;
-Θα συμφωνήσω ότι εξαιτίας της δυσκολίας να απαλλαγούμε από το σπάταλο και αντιπαραγωγικό κράτος, το βάρος σηκώνουν οι εργαζόμενοι με περικοπές σε μισθούς και επιβολή φόρων. Ωστόσο επιμένω. Γιατί η κοινωνία παραμένει απαθής;
Για χρόνια η κοινωνία μας είχε εμποτισθεί με μια κρατικοδίαιτη αντίληψη. Καθένας ήθελε ένα κράτος κομμένο και ραμμένο στα μέτρα  του. Ένα κράτος που να τον προστατεύει από τους πάντες και τα πάντα και που τελικά κατέληξε να μην μπορεί να τον προστατέψει από τίποτα. Και για να είμαστε ειλικρινείς αυτό δεν αφορούσε μόνο τους υπαλλήλους ή τους πολιτικούς αλλά και μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικότητας.  Τώρα είναι η ώρα το κράτος αυτό να το αλλάξουμε.  Όχι να το διαλύσουμε τελείως με γενικευμένους αφορισμούς και υπεραπλουστεύσεις, αλλά να το κάνουμε καλύτερο. Με κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Θέλει δουλειά, επιμονή, συμβολισμούς και κυρίως σχέδιο για να πείσεις τους πολίτες ότι αξίζει να βάλουν πλάτη σε αυτή την αλλαγή. Η Δημοκρατική Συμμαχία αυτό το λέει καθαρά: για πολλά από όσα συμβαίνουν στην οικονομία και την κοινωνία μας σήμερα φταίει το κράτος, Ας το αλλάξουμε.
-Η παράνομη μετανάστευση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στην έξαρση της εγκληματικότητας, ενώ ταυτόχρονα απειλεί και τη δημόσια υγεία, αποτελεί πραγματικότητα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιδράσει αλλά οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Τελικά τι συμβαίνει;
Όσο απουσιάζει μια συγκροτημένη εθνική πολιτική για το μεταναστευτικό και γίνονται επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις και δράσεις σχεδιασμένες στο πόδι, τόσο οι τοπικές κοινωνίες θα αντιδρούν και τα άκρα θα αξιοποιούν το θυμό των ανθρώπων.
Συγκροτημένη εθνική πολιτική σημαίνει. Διεκδίκηση στήριξης από την ΕΕ, σε επιχειρησιακό επίπεδο με ενίσχυση του ρόλου της frontex, σε θεσμικό επίπεδο με αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο 2 αλλά και σε υποχρέωση των χωρών προέλευση των μεταναστών να υπογράψουν συμφωνίες επαναεισδοχής.  Το Πακιστάν παίρνει από την ΕΕ οικονομική βοήθεια 500 εκ ευρώ, το Μπαγκλαντές τρέμει μήπως ενεργοποιηθούν οι δασμοί για τα προϊόντα του, και οι 2 αυτές χώρες είναι χώρες αφετηρίας για λαθρομετανάστες και δεν υπάρχουν συμφωνίες επαναπροώθησης τους.
Πέρα από αυτά δεν μπορεί το κράτος και η τάξη να απουσιάζει από τις γειτονιές στο κέντρο των πόλεων. Δεν μπορεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το λιμάνι της Πάτρας και ένα σωρό άλλα μέρη να έχουν παραδοθεί στο έλεος της παρανομίας και η συντεταγμένη πολιτεία να ανέχεται να την «αντικαθιστούν»  τραμπούκοι, τύπου του περιθωρίου και διάφοροι τυχοδιώκτες που πουλάνε  πολιτικό νταιλίκι.
Η συνέντευξη του Γιάννη Οικονόμου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χρήμα  Plus» τη Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου