Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Συγκλονιστικά στοιχεία για τον φαύλο κύκλο σε όλες οι "μνημονιακές" χώρες της ευρωζώνης...

Ο εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών των περιφερειακών χωρών, παρά τα αλλεπάλληλα «πακέτα» λιτότητας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων μέσα στις επόμενες βδομάδες, προς την κατεύθυνση της αμυντικής θωράκισης της Ευρωζώνης έναντι των αγορών, αλλά και της τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. 
Η συνταγή της μονομερούς δημοσιονομικής λιτότητας αποδεικνύεται καθημερινά εντελώς λανθασμένη γιατί διευρύνει την ύφεση. Δεν είναι πλέον μόνο η Ελλάδα που αδυνατεί να...


 μειώσει το έλλειμμα, αλλά και οι υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Ειδικότερα,
* Η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση έρχεται από την Ισπανία, με τη νέα κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι η χώρα δεν πρόκειται να πιάσει το στόχο μείωσης τους ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2011, όπως προβλέπει το πρόγραμμά της.
Τα ακριβή στοιχεία θα γίνουν γνωστά τις επόμενες βδομάδες, αλλά η ίδια η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι το έλλειμμα θα είναι ψηλότερο από το 8% του ΑΕΠ. Ο νέος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπό την πίεση των Βρυξελλών εξαγγέλλει νέα μέτρα για το 2012 τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε μια χώρα όπου η συνολική ανεργία φτάνει το 21,5% και στους νέους κάτω των 25 ετών πλησιάζει το 50%!, η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. 
* Στην Ιταλία παρά το νέο «πακέτο» μέτρων της τάξης των 20 δισ. ευρώ που προώθησε η κυβέρνηση του επίσης νέου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων μετά από μια μικρή ανάπαυλα επανήλθαν στη ζώνη του 7%, ποσοστό που καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση ενός δημόσιου χρέους που πλησιάζει τα 2.000 δισ. ευρώ. 
Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, υποστήριξε ότι οι Ιταλοί θα πρέπει να κάνουν θυσίες ώστε να αποφύγουν τη χρηματοοικονομική κατάρρευση, ενώ θα πρέπει να διατηρήσουν την πίστη τους στην Ευρώπη. «Η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας πρέπει να συνεχισθεί», υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος, που δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι «τα ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου παραμένουν υπό πίεση». Την ίδια στιγμή, η γραμματέας του ιταλικού συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενίσχυσης των κοινωνικών εντάσεων τους επόμενους μήνες.
* Στην Πορτογαλία μια «μνημονιακή» χώρα, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο αναθεωρεί προς το χειρότερο, σχεδόν ανά δίμηνο, τις εκτιμήσεις για το εύρος της ύφεσης το 2012, ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, εξαιτίας της δραματικής υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου.
* Στην Ιρλανδία, άλλη μια «μνημονιακή» χώρα, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Εντα Κένι έχει υποχωρήσει κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, παρότι δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας.
* Στο Βέλγιο, ο νέος πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο μόλις πριν δύο βδομάδες ανακοίνωσε μέτρα 12 δισ. ευρώ, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εκτίμησε ότι το Μάρτιο, κατά την πρώτη εξέταση της πορείας του προϋπολογισμού του 2012, θα χρειαστούν και άλλα μέτρα γιατί η ανάπτυξη θα είναι μηδενική και τα φορολογικά έσοδα μικρότερα από τα προσδοκώμενα.
Οι παραπάνω χώρες έχουν εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο γιατί ακολουθείται από τις Βρυξέλλες η ίδια αποτυχημένη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δηλαδή της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία απλώς επιδεινώνει την κατάσταση γιατί και το έλλειμμα δεν μειώνεται δραστικά και η πραγματική οικονομία πλήττεται σημαντικά. 
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ συγκάλεσε για τις 30 Ιανουαρίου έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης.
Θα είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, όταν δηλαδή αναδείχθηκε η κρίση δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και άλλους τρόπους άρσης του αδιεξόδου, εκτός από την αποτυχημένη συνταγή μιας μονομερούς δημοσιονομικής λιτότητας.
Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν συνεχίζει να κινείται στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση. Το έκανε και την περασμένη Παρασκευή, όταν γνωστοποιήθηκε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ισπανίας, εκφράζοντας τη λύπη του για την απόκλιση από το στόχο, αλλά χαιρετίζοντας τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε να δώσει δραματικό τόνο σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα του, την ευρωζώνη και παγκοσμίως, αλλά και μήνυμα ελπίδας, σύμφωνα με το οποίο τα πράγματα μπορούν να αντιστραφούν με τη λήψη δραστικών αποφάσεων.
Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μιλάει για ακόμη μια δύσκολη χρονιά, αλλά ενώ γνωρίζει ποια είναι η λύση «φρενάρει» πεισματικά την ενεργοποίηση των «εργαλείων».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ nbellos@naftemporiki.gr



http://press-gr.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου