Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η τρόικα επιστρέφει με καταιγίδα νέων μέτρων


Στα πρόθυρα πλήρους εξαθλίωσης η χώρα
Σε συναγερμό βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των εκπροσώπων της τρόικα στα μέσα Ιανουαρίου.

Με δεδομένο ότι το έλλειμμα του 2011 αποκλείεται να κλείσει κάτω από το 10% οι απαιτήσεις των δανειστών αναμένονται κυριολεκτικά άγριες με μοχλό πίεσης την δόση μαμούθ των 90 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόγνωση καθώς ούτε δαπάνες μπόρεσε να περικόψει ούτε είναι πλέον εφικτή η εύκολη λύση των φόρων και των περικοπών σε μισθούς σε συντάξεις. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η τρόικα θα ζητήσει και τα δύο.
Και νέους φόρους και περικοπές δαπανών και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Κι όλα αυτά ενώ πρέπει μέσα στο Ιανουάριο να δρομολογηθεί η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και να του μνημονίου που την ακολουθεί.
Στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε πλήρης αδυναμία να ακολουθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ ο κ.Κουτρουμάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασφαλιστικά ταμεία δεδομένης και της ανεργίας που αφαιρεί μεγάλο ποσοστό εσόδων. Και θα μειωθούν ακόμα περισσότερο καθώς η τρόικα έχει ήδη ζητήσει:
-Μείωση του δημόσιου τομέα κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015 και το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 250 οργανισμών του δημοσίου τομέα
-Την έναρξη διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, με στόχο την περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
-Τη μείωση των μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ
-Την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των ειδικών μισθολογίων (γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ.)
-Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ
-Την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας
-Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό θα προβλέπεται και η κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης.
-Τη λήψη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
Κι όλα αυτά ενώ οι πληροφορίες για την πορεία του PSI είναι από αντιφατικές έως ασαφής γεγονός που κάνει αδύνατο κάθε προγραμματισμό και οποιαδήποτε πρόβλεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου