Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δριμύ ψύχος σαρώνει τη χώρα!


Τις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αυτή την εβδομάδα. Οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι την Αθήνα, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της χώρας να «κολλάει» κάτω από το μηδέν. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν σήμερα τα 9 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στα δρομολόγια των πλοίων. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά...

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλα.

Επίσης ακυρώθηκε το δρομολόγιο των 8.30 το πρωί από Ραφήνα προς Μαρμάρι, ενώ «δεμένο» θα παραμείνει στον Πειραιά το «δελφίνι» που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 9 το πρωί για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. 
Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Το σκηνικό του καιρού επιδεινώνεται με πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, με τον υδράργυρο να βρίσκεται κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές. 
Στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, όπου κατά τόπους θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Δριμύ ψύχος επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας επικράτησαν συνθήκες παγετού.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί, ο υδράργυρος έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ αρνητικές ήταν οι θερμοκρασίες σ' όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στις Σέρρες (-5 βαθμοί Κελσίου).  

Στη Δυτική Μακεδονία, σημειώνεται ασθενής χιονόπτωση στη Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου. 

Χιονοπτώσεις προβλέπονται κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, της Πιερίας και της Ημαθίας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Εν τω μεταξύ, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νόμο Ευρυτανίας. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται κατά διαστήματα σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, καθώς τα μηχανήματα εκχιονισμού διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς.

Ενδεικτικά, στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, ενώ στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση, συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό. Παρόμοια η εικόνα στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φωκίδας στην περιοχή του Λιδωρικίου.

Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ στην περιοχή του Μαρτίνου στο 121 χλμ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ρίχνει χιονόνερο, χωρίς όμως να σημειώνονται προβλήματα.

Φλώρινα - Καστοριά


Σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από Φλώρινα προς Καστοριά, μέσω Βίγλας και Βιτσίου. Το ίδιο ισχύει για τους οδηγούς που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα των Τριών-Πέντε Πηγαδιών και Σελίου, στην Ημαθία, καθώς επίσης στις επαρχιακές οδούς 'Αρνισσας - Αγίου Αθανασίου (Πέλλα) και Καστανερής - Λιβαδίων (Κιλκίς). 

Στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, τρεις ειδικά διαμορφωμένους χώρους εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρουν καταφύγιο οι άστεγοι πολίτες όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία.

Οι χώροι είναι στεγασμένοι και θερμαινόμενοι και όσοι έχουν ανάγκη θα μπορούν εκεί να βρίσκουν ένα κατάλυμα καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Οι χώροι αυτοί είναι το Ε' ΚΑΠΗ (Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ), το 13ο Γυμνάσιο (Εθνικής Αμύνης 26, από τις 9.30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί) και το Β' ΚΑΠΗ  (Λαγκαδά 35, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ).

Καταφύγια αστέγων και στην Αθήνα
Λόγω της κακοκαιρίας, θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων μετατρέπονται σε καταφύγια: 
  • Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας

  • Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6

  • Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης

  • Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69

Πολικές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα και την Τρίτη, ενώ ισχυρός θα είναι ο παγετός κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα.

Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι.

Στην υπόλοιπη χωρά προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Την Τετάρτη στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Στα δυτικά οι νεφώσεις βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και αργότερα στο βόρειο Ιόνιο 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί τοπικά θα είναι ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά, αρχικά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χωράς και βροχές στα υπόλοιπα.

Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες πιθανόν να εκδηλωθούν στα θαλάσσια τμήματα. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει βαθμιαία άνοδο. Παγετός όμως θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου