Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η εκταμίευση της 6ης δόση


Αγώνα αντοχής με πολλά εμπόδια θα έχει μπροστά του ο νέος υπουργός Οικονομικών για να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδοτική βοήθεια της τρόικας προς την Ελλάδα. 

Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης έως τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα.

Για να δώσει όμως το πράσινο φως η τρόικα θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αποδεχθεί όλα τα σκληρά μέτρα του παλαιού μνημονίου και να ξεκινήσει και τη διαπραγμάτευση για το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που θα καλύπτει όλη την διάρκεια της νέας δανειακής σύμβασης.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2012 και να εισπράξει πάνω από 12 δισ. ευρώ το προσεχές δίμηνο για να «κλείσει» ο φετινός προϋπολογισμός χωρίς νέα επιβάρυνση στο έλλειμμα.

Εφόσον προχωρήσει κανονικά η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των 30 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Απώτερος στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της συμμετοχής των ιδιωτών έως το τέλος Ιανουαρίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος ύψους 20 δισ. ευρώ.

Μεγάλο αγκάθι για τη νέα κυβέρνηση θα είναι και η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας με τους Φινλανδούς για τις εγγυήσεις στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου