Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γραμματέας ONNED UK, Α. Τζώρτζη: "Φουκουσίμα 50: Ήρωες για το καλό όλων μας."

Γράφει η Αμαρυλλίς Τζώρτζη, Γενική Γραμματέας Τοπικής Λονδίνου και Γραμματέας της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεγάλης Βρετανίας
Ο φονικός σεισμός σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο τσουνάμι που κλόνισε τη μοίρα της Ιαπωνίας έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Ο πυρινικός τρόμος της Ιαπωνίας δεν συγκρίνεται με την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.
Ωστόσο, το γεγονός της διαρροής ραδιενέργειας από το πυρινικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταιίτσι, δημιούργησε νέες ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγγης του πυρηνικού σταθμού, ώθησε πολλές χώρες, όπως την Κίνα, να αναστείλουν την έγκριση των νέων σταθμών. Απο την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία, έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων σε μία Μεσογειακή παράκτια περιοχή. Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μια σεισμογενής χώρα, κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων θα ήταν πολύ επικίνδυνο, ειδικά μετά τον πυρηνικό όλεθρο της Ιαπωνίας. Παραλληλα όμως, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το ενδεχόμενο πιθανόν πυρηνικών καταστροφών, όπως αυτών του Τσερνομπίλ και Φουκουσίμα.
Ταυτόχρονα, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Νακάτο Καν, στις δηλώσεις του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους ειδικούς επιστήμονες και αρμόδιους υπαλλήλους του πυρηνικού εργοστασίου όπου είναι υπεύθηνοι για την σταθεροποίηση της διαρροής ραδιενέργειας. Συγκεκριμμένα, περιγράφει το “σθένος των επιστημόνων και εθελοντών, παραβλέποντας τα υψηλά επίπεδα επικινδυνότητας της κατάστασης.” Οι ενέργειες όλων των αρμοδίων στην προσπάθεια τους να σώσουν τις ζωές του Ιαπωνικού λαού καθώς και τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, δημιούργησαν μία νέα ομάδα ηρώων. Οι “Φουκουσίμα 50” όπως τους αποκαλούν, αποδεικνύουν πως ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που ρισκάρουν τις ζωές τους για το καλό και την προστασία της χώρας τους. Οι πληροφορίες γι’αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι επαρκείς λόγω της περιορισμένης μετάδοσης στοιχείων από τους συγγενεις τους.

Θεωρώ αυτούς τους ανθρώπους απαράμιλλους – θρύλικούς ήρωες, συνυφασμένους με την παράδοση των αγωνιστών samurai, πίστοι και αφοσιωμένοι στις αξίες και τα ιδανικά του τόπου τους. Αναμφισβήτητα, όταν η κρίση θα έχει γίνει πιά παρελθόν, κάποιες προσωπικές ιστορίες ηρωισμού θα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα.
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" 23/3/2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου