Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

«Ανάχωμα» στις υποβαθμίσεις το πακέτο των 30 δισ. ευρώ για τις τράπεζες


Το νέο πακέτο των κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ αποτελεί ισχυρό «ανάχωμα» για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι υποβαθμίσεις από S&P και Moody's δεν έχουν ουσιαστικά πρακτικό αντίκρισμα για τις ελληνικές τράπεζες.

Την Τρίτη, η Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε «BB-» από «BB+», διατηρώντας αρνητικές προοπτικές, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης μετά το 2013.


Μετά το Ελληνικό Δημόσιο, ο οίκος θα προχωρήσει στην υποβάθμιση και των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών (ενδεχομένως και σήμερα, Τετάρτη), με τους παράγοντες της αγοράς να ελπίζουν ότι θα είναι κατά μία βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη, όταν αποδέχεται καλυμμένες ομολογίες ή τιτλοποιήσεις ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, την ανώτερη βαθμολογία και ειδικότερα αυτήν της Fitch («ΒΒ+»).

Η Fitch διατηρεί τις αξιολοgήσεις των εκδόσεων των τραπεζών υψηλότερα σε σχέση με τους άλλους δύο οίκους. 

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα ύψους 97,7 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και έχουν προσφέρει ως εγγυήσεις (κρατικά ομόλογα ή εγγυήσεις, ομολογιακά δάνεια, τιτλοποιήσεις κ.ά) 162 δισ. ευρώ.

Συνολικά, το πακέτο στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες θα ανέλθει στα 98 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, αν η Fitch προχωρήσει σε επιθετική υποβάθμιση (αναμένονται εξελίξεις μέσα στον Απρίλιο), αυτό θα έχει επιπτώσεις και το πακέτο των 30 δισ. ευρώ θα λειτουργήσει ως «ασπίδα».

Ενδεχομένως, θα εκπέσουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ και οι τράπεζες θα προσφύγουν στο πακέτο των 30 δισ. ευρώ. 

Εφόσον η ενδεχόμενη υποβάθμιση της χώρας και των τραπεζικών εκδόσεων είναι «ήπια» (κατά μία βαθμίδα), τότε εκτιμάται ότι δεν υπαρξει πρόβλημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου