Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΟΝΝΕΔ : "θα ζητάμε άδεια από τον Νταβούτογλου;"

Με μία οξεία ανακοίνωση η ΟΝΝΕΔ σχολιάζει το πρόσφατο περιστατικό στα χωρικά μας ύδατα , όπου το ιταλικό ερευντικό σκάφος "explora" προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες του για την πόντιση οπτικών ινών από την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ έπλεε νότια της Καρπάθου και ζήτησε άδεια από τις ...τουρκικές αρχές.


Η ΟΝΝΕΔ διατυπώνει την ανησυχία της για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ όπως εκδόθηκε :

"Τουρκικός έλεγχος σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Για μία ακόμη φορά οι ανησυχίες, που είχαμε διατυπώσει στο παρελθόν για την έγκαιρη και αποτελεσματική προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επαληθεύονται. Απέναντι στη μεθοδικότητα, με την οποία εκδηλώνονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις, η ελληνική κυβέρνηση αντιπαρατάσσει ..δηλώσεις και ατολμία. Το πρόσφατο περιστατικό με το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora», το οποίο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες του για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών από την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ στην περιοχή νότιας της Καρπάθου (εντός δηλαδή των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας), ζήτησε και πήρε άδεια από τις τουρκικές αρχές, ελέω ..αδράνειας της ελληνικής κυβέρνησης, γεννά εκ νέου κρίσιμα ερωτηματικά. Ερωτηματικά για την ικανότητα, αλλά και τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προασπιστεί έγκαιρα τα εθνικά μας δίκαια. Ερωτηματικά για τη διάθεσή της να ορθώσει ανάστημα, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ένα είναι βέβαιο. Η επικίνδυνη αδράνεια των ελληνικών αρχών γεννά «προηγούμενα» στην εξωτερική μας πολιτική. Ενισχύει τη σύγχυση στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, την οποία επιδιώκει επιμελώς η Τουρκία. Πάγια ελληνικά δικαιώματα, τα οποία εδράζονται στο δίκαιο της θάλασσας και άλλες διεθνείς συμβάσεις, κινδυνεύουν να ακυρωθούν εξαιτίας της αναποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς. Εκτός αν πρέπει να δεχθούμε εν τέλει, ότι για να πλεύσει κανείς ή να διεξάγει έρευνες εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα πρέπει πρώτα να λάβει άδεια από …. τον κ. Νταβούτογλου!
  
Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποσπάσει de facto κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και όχι μόνο, είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δύναμη να πράξει το αυτονόητο ˙ να εμποδίσει δηλαδή έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε τουρκική πράξη αμφισβήτησης των εθνικών δικαιωμάτων στην περιοχή και να προχωρήσει επιτέλους στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τρίτα κράτη, όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη, προσδιορίζοντας με σαφήνεια τα όρια της ελληνικής δικαιοδοσίας."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου