Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση για το καφενεδάκι του Πικιώνη

Το καφενείο στου Λουμπαρδιάρη είναι έργο του Δημήτρη Πικιώνη, έχει κηρυχτεί μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και το προστατεύει η UNESCO. Κάτοικοι της περιοχής του Φιλοπάππου και πολίτες της Αθήνας αναλαμβάνουν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12:00 να καθαρίσουν το παρατημένο καφενείο.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή-πρόσκληση στο ραντεβού της Κυριακής, «για 40 χρόνια το καφενείο υπέστη τους αυτοσχεδιασμούς και τα μερεμέτια των γκαρσονιών αντί για συντήρηση από ειδικούς. Η επιχείρηση έκλεισε το 2005. Το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει στην ευθύνη του το καφενείο, το αφήνει να ρημάζει αντί να το ανοίξει στην πόλη και τους επισκέπτες της. Όμως, οι διαμορφώσεις Πικιώνη στην Ακρόπολη και του Φιλοπάππου –που μέρος τους είναι το καφενείο—είναι καταξιωμένο παράδειγμα αρχιτεκτονικού έργου που φτιάχτηκε όχι για να το θαυμάζουμε αλλά για να το ζούμε».

Αυτές τις μέρες, υπενθυμίζουν οι διοργανωτές της «επιχείρησης καθαρισμού»  στο Μουσείο Μπενάκη εκτίθεται το σύνολο του έργου του Πικιώνη με παράλληλες εκδηλώσεις για τον δημιουργό.

«Εμείς, που έχουμε βιωματική σχέση με το έργο του Πικιώνη, θέλουμε να το χαιρόμαστε. Κι αφού το Υπουργείο Πολιτισμού αργεί, εμείς σηκώνουμε τα μανίκια για να ξαναζήσει αυτή η μοναδική, φιλόξενη γωνιά της πόλης μας», τονίζουν οι διοργανωτές και προσκαλούν: «Ελάτε με σαπούνι πράσινο, γάντια και σακούλες σκουπιδιών, φαΐ και ποτό».

Πηγή: filopappou.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου