Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε άθικτο ουίσκι 115 ετών!

Κάποιοι κομπάζουν όταν σερβίρουν ουίσκι 15 ετών. Τι μπορεί να πει κανείς, όμως, όταν το ουίσκι χρονολογείται στον 19ο αιώνα; Γιατί τότε – το 1896, 1897- υπολογίζεται ότι πρέπει να παρήχθησαν οι τρεις φιάλες Mackinlays, που βρέθηκαν κάτω από την καλύβα του Αγγλο-ιρλανδού εξερευνητή Έρνεστ Σάκλετον στην Ανταρκτική και συνδέθηκαν με την αποστολή του Nimrod το 1907, με στόχο την κατάκτηση του Νότιου Πόλου.
 
Πιστεύεται ότι τότε το ουίσκι ήταν περίπου 10 ετών, γιατί αυτό ακριβώς είχε παραγγείλει ο εξερευνητής. Τα μπουκάλια αυτά με το πολύτιμο περιεχόμενο βρέθηκαν πέρυσι σε ένα κιβώτιο των έντεκα. Ήταν άθικτα και, καθώς η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους -30 βαθμούς στο σημείο όπου βρίσκονταν, μπορούσε κανείς να ακούσει τον ήχο του ουίσκι μέσα στο μπουκάλι, αν το κουνούσε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ουίσκι φαινόταν να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. 

Δείγμα του ουίσκι θα επιστρέψει στη Σκοτία με ιδιωτικό τζετ της ιδιοκτήτριας της εταιρίας. Εκεί, σε αποστακτήριο της Σκοτίας το ουίσκι θα μελετηθεί και θα δοκιμαστεί σε εργαστήριο με σκοπό την αναπαραγωγή του με τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο Σάκλετον και η ομάδα του έφτασαν πολύ κοντά στον στόχο τους να κατακτήσουν το Νότιο Πόλο, αλλά 160 χιλιόμετρα πριν φτάσουν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αποστολή τους γιατί είχαν ξεμείνει από προμήθειες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου