Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

«Σε αδιέξοδο οδηγείται η Ελλάδα»

Τέσσερις, επίπονες, επιλογές δίνει η Royal Bank of Scotland για την Ελλάδα, δεδομένης της άρνησης των Ευρωπαίων να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων, επισπεύδοντας τις πληρωμές έως τον Σεπτέμβριο.


Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 3-4 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του οποίου οι Ευρωπαίοι, και δη οι Γερμανοί οι οποίοι μάλιστα θέλουν ομαλότητα μέχρι τις προσεχείς εκλογές τους, πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις.

Οι επιλογές που έχουν μπροστά τους είναι είτε να προχωρήσει σε ένα haircut των δανείων του επίσημου τομέα (OSI), είτε κάλυψη μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, είτε ένα νέα πακέτο, είτε, τέλος νέα μέτρα λιτότητας.

Και οι τέσσερις επιλογές θεωρούνται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολες να ληφθούν, καθώς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και τις ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο στην έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων, όσο και στα νέα μέτρα λιτότητας.

Εάν δεν υπάρξει κάποια λύση τότε η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο, με την απειλή της κατάρρευσης να επικρέμεται, την ώρα που οι Γερμανοί οδεύουν προς τις κάλπες.

Το ζήτημα του grexit θα επανέλθει, ταλανίζοντας ολόκληρη της ευρωζώνη, αυτή τη φορά απειλώντας και με την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Τέλος, η βρετανική τράπεζα αναμένει η νέα κυβέρνηση να είναι πιο ανθεκτική σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο θα δοκιμαστεί ενόψει των απαιτήσεων της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου