Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Βουλευτές χωρίς διοικητική εμπειρία καλούνται μέσα σε ελάχιστες ημέρες να ενημερωθούν και να διαπραγματευτούν με την τρόικα

Ψυχρή υποδοχή είχε η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης από τα περισσότερα ελληνικά αλλά και από ξένα ΜΜΕ. Με τα προβλήματα να συσωρεύονται και το πολιτικό σύστημα να προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας του, οι επιλογές σε κρίσιμα υπουργεία προκαλούν πολλά ερωτήματα. Βουλευτές χωρίς διοικητική εμπειρία καλούνται μέσα σε ελάχιστες ημέρες να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκιά τους και να διαπραγματευτούν με την τρόικα ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Δεν είναι θέμα προσωπικών ικανοτήτων - που και αυτές μένει να φανούν - αλλά ασφυκτικών προθεσμιών τις οποίες μια  πεπειραμένη πλέον τρόικα πιέζει να τηρηθούν. Πόσο γρήγορα μπορεί να κινήσει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, πότε θα προλάβει να τους αξιολογήσει για να απολύσει τα «βαρίδια»; Και τι διασφαλίζει ότι αυτή τη φορά θα συνεργαστούν οι υπόλοιποι, όταν πριν από μερικές εβδομάδες αγνόησαν επιστολή του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά; Ο κ. Ι. Μιχελάκης τι θα κάνει με τη χρηματοδότηση των δήμων; Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης από πού θα βρει χρήματα για να καλύψει τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και ο κ. Χ. Αθανασίου θα καταφέρει άραγε να πείσει τους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι αργοπορούν τις υποθέσεις εξαιτίας των περικοπών στο εισόδημά τους να αυξήσουν τους ρυθμούς τους; Ακόμη και αν η τρόικα κάνει τη χάρη στην κυβέρνηση και καθυστερήσει την έλευσή της κατά μία εβδομάδα για να δώσει λίγο χρόνο προετοιμασίας στους υπουργούς, αρκούν αυτές οι επτά ημέρες για να καλυφθούν παραλείψεις μηνών;

Τα διαχειριστικά θέματα ενδεχομένως να φαντάζουν δευτερεύοντα μπροστά στα πολιτικά. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις σύμπνοιας, συμπόρευσης και συνεννόησης, η ίδια η διαδικασία του ανασχηματισμού άλλα φανέρωσε. Η προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των στελεχών του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση και να ψαλιδιστούν οι αρμοδιότητές τους δεν δείχνει ότι στο βάθος υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις. Η ανάληψη από τον κ. Ευ. Βενιζέλο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης προκάλεσε γκρίνια σε ένα κομμάτι του ΠαΣοΚ, η οποία ωχριά μπροστά στη δυσφορία του κ. Δ. Αβραμόπουλου όταν πληροφορήθηκε ότι μετακινείται από το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμυνας. Η ζωή και ο χρόνος θεραπεύουν διάφορα τραύματα και οι δύο πολιτικοί θα πρέπει να συνεργαστούν στενά το προσεχές διάστημα καθώς υπάρχει συμπληρωματικότητα αρμοδιοτήτων στα δύο υπουργεία. Παράλληλα, υπάρχουν στα υπουργεία προβληματικά δίδυμα, τα οποία είτε διατηρήθηκαν (π.χ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) είτε προέκυψαν από τις καραμπόλες του ανασχηματισμού (π.χ. υπουργείο Εσωτερικών, Εργασίας, κ.α.).   

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιχείρησαν στις τοποθετήσεις τους στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης να δώσουν προοπτική εξάντλησης της θητείας για το νέο σχήμα. Τα στοιχήματα είναι μεγάλα και απαιτούν να υπερβούν όλοι ιδεολογικές και κομματικές αγκυλώσεις και προσωπικές αντιπάθειες. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή ατζέντα που έχει ανάγκη η χώρα, το ερώτημα είναι αν έχουν επιβιβαστεί στο ίδιο τρένο όλα τα μέλη της κυβέρνησης ή κάποιοι θα παριστάνουν τους... «αναρχικούς της εξουσίας» για να κάνουν σκασιαρχείο από τις υποχρεώσεις τους αν το φθινόπωρο ανοίξει η συζήτηση για νέα μέτρα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου