Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας που έχει «ματώσει»


Την ώρα που η ελληνική Βουλή ψήφισε, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, ένα επώδυνο πακέτο μέτρων και η κοινωνία έχει «ματώσει» από το μπαράζ περικοπών και φορολογικών επιβαρύνσεων, επικίνδυνα «παιχνίδια» σημειώνονται σε Κομισιόν, ΔΝΤ και Βερολίνο για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανειακού προγράμματος καθώς η υπερψήφιση των σκληρών μέτρων δεν συνοδεύτηκε από τις αναμενόμενες θετικές δηλώσεις.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι στην τρόικα. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν». Αυτή είναι η εξήγηση που δίνει ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters σχετικά με την πορεία αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος και κατ' επέκταση την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης - μαμούθ των 31,5 δισεκατομμυρίων.

Οι επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, βρίσκονται στην Αθήνα από τον Ιούλιο χωρίς ακόμη να καταφέρουν να στοιχειοθετήσουν κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει όσα έχει δανειστεί. 

Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Κομισιόν έχουν προβεί σε πολύ διαφορετικούς υπολογισμούς παρότι αμφότεροι συμφωνούν ότι ο στόχος να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο το 2020 δεν θα επιτευχθεί.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμά ότι υπάρχει διαφορά έως και 20 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των υπολογισμών του ΔΝΤ και της Κομισιόν, με την τελευταία να είναι πιο αισιόδοξη.

Το χάσμα στις αποκλίνουσες εκτιμήσεις υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ. «Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στους κόλπους της τρόικας», λέει ο αξιωματούχος. «Δεν μπορούν να συμφωνήσουν», προσθέτει.

Αλλη πηγή, με γνώση των συζητήσεων παραδέχεται ότι υπάρχει διαφωνία στους αριθμούς, και συγκεκριμένα περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων.

«Ολοι συμφωνούν ότι το χρέος δεν θα είναι 120% επί του ΑΕΠ το 2020, αλλά η απόσταση από το στόχο είναι κάτι που διχάζει το ΔΝΤ από τη μία και τα 2 ευρωπαϊκά όργανα από την άλλη.

Εάν το ελληνικό χρέος δεν μπορέσει να πέσει στο 120% έως το 2020, το ΔΝΤ μπορεί να αναγκαστεί να αποσυρθεί από το σχέδιο διάσωσης βυθίζοντας την Ελλάδα και τη ευρωζώνη σε νέες αναταράξεις.

Βloomberg: Τέλος Νοεμβρίου η δόση στην Ελλάδα

Η 26η Νοεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα επισήμανε ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

O ίδιος εκτίμησε πως θα καθυστερήσει για αρκετές εβδομάδες η συνέχιση της βοήθειας προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών δε θα απελευθερώσουν στο Eurogroup της Δευτέρας τα 31,5 δισ. ευρώ, καθώς θα περιμένουν την τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε στο πρακτορείο ο ίδιος αξιωματούχος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα περιμένουν την τελική έκθεση της τρόικας που θα αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσουν να αναλάβουν δράση. Σημείωσε ακόμα ότι η έκθεση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και η πρόχειρη έκθεση που θα είναι διαθέσιμη στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, δεν είναι αρκετή. 

FT: Οι διαφωνίες καθυστερούν τη δόση

Επικίνδυνα κοντά στο να μην μπορέσει να αποπληρώσει στην ΕΚΤ χρέος ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα βρίσκεται η Ελλάδα, λόγω της αδυναμίας των ηγετών της ευρωζώνης να γεφυρώσουν τις διαφορές τους επί του τρόπου μείωσης του ελληνικού χρέους, προειδοποιούν οι Financial Times από τις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι το νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη διετή επιμήκυνση θα οριστικοποιούταν στο Eurogroup της Δευτέρας, επιτρέποντας την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις δηλώνουν στην οικονομική εφημερίδα ότι οι διεθνείς πιστωτές απέχουν πολύ στις εκτιμήσεις τους για το πόσο πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος και για το ποιος θα επωμιστεί τη ζημιά. 

«Είναι εντελώς σαφές ότι θα χρειαστούμε και άλλο γύρο διαπραγματεύσεων μετά τη Δευτέρα, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία επί μιας σειράς θεμάτων», λέει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στους Financial Times.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου