Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τι αλλάζει για τους μακροχρόνια ανέργους

Αλλαγές για τους μακροχρόνια ανέργους φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, από το 2014 οι χιλιάδες επί μακρόν άνεργοι, για τους οποίους έχει λήξει η 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, θα λαμβάνουν επίδομα έως 200 ευρώ.

Με αυτό το μέτρο θα ανακουφιστεί ένα μέρος αυτής της κατηγορίας πολιτών, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα του άνεργου πληθυσμού της χώρας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και όχι πέραν των δώδεκα μηνών. Το επίδομα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, θα καταβάλλεται στους μακροχρονίως ανέργους που έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης, εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,8 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Ωστόσο, καταργείται η ειδική επιδότηση απολυμένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης – μεταφοράς η συνένωσης επιχειρήσεων. Το ειδικό επίδομα χάνουν περίπου 3.500 άτομα που προέρχονται από τις εξής επιχειρήσεις: «Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ», «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ», «ΕΛΛΕΝΙΤ ΑΕ», TVX Hellas AE ,Κλωστοϋφαντουργικές Επιχειρήσεις της Νάουσας, ΟΤΤΟ-ΕΒΡΟΣ, «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ», πρώην «Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ», ΝΑΥΣΙ, «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΕ», «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ», «Ολυμπιακή Αεροπορία –Υπηρεσίες ΑΕ» και «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ», «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΕ», «Συνεταιριστικά Λιπάσματα ΑΕ».

Οι επιδοτούμενοι την 31.12.2012, με βάση τις παραπάνω καταργούμενες διατάξεις, συνεχίζουν από 1.1.2013 να επιδοτούνται με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις και να λαμβάνουν το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας για χρονικό διάστημα 12 μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 21 του ν.δ.2961/54 (ΦΕΚ 197/Α), όπως ισχύουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου