Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Γερμανοί Τραπεζίτες: Σε δόσεις ο νέος δανεισμός μέσω ενδιάμεσου λογαριασμού!


Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη από σήμερα σε καθεστώς έντονης περιδίνησης και η Αξιωματική Αντιπολίτευση στο… πεζοδρόμιο. Οι επίμονες και φιλότιμες προσπάθειες του κ. Σαμαρά να πείσει τον κ. Κουβέλη ώστε να καμφθεί και εν τέλει να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων- το οποίο περιλαμβάνει και τα εργασιακά- φαίνεται ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν πέσει στο κενό.

Παρά τις δυσκολίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι έστω και οριακά (θα επιθυμούσε φυσικά ευρύτερη πλειοψηφία)  τα μέτρα θα εγκριθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ίδιο φαίνεται να επιθυμεί και ο κ. Βενιζέλος ο οποίος έχει αποδοθεί σε αγώνα δρόμου για τον σκοπό αυτό.
 
Στο μεταξύ κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ισχυρίζονται ότι ο κ. Σαμαράς φαίνεται να έχει πείσει σε μεγάλο βαθμό τους δανειστές ώστε τελικώς να εξασφαλίσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τελικά το ποσόν της νέας δόσης να αγγίξει το ποσόν των 41,5  δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ρευστότητα στην αγορά ώστε να αντιστραφεί το εξόχως αρνητικό  κλίμα το οποίο επικρατεί σήμερα.
 
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν έγκυροι γερμανικοί τραπεζικοί παράγοντες σε συνάντηση που είχαν με έλληνες επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, η δόση, σε όποιο ποσόν και να ανέρχεται τελικά, δεν πρόκειται να δοθεί ολόκληρη όπως έχει αφήσει να διαφανεί η πολιτική ηγεσία του τόπου. 

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δοθούν τα χρήματα μέσω ενδιάμεσου λογαριασμού οποίος θα ανοιχτεί για τον σκοπό αυτόν στις Βρυξέλλες και ότι θα δίδεται σε δόσεις οι οποίες θα εξαρτώνται από τις εκθέσεις τις οποίες θα συντάσσει κάθε φορά η τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
 
Εν πολλοίς η εκταμίευση θα εξαρτάται από την «βαθμολογία» των υπαλλήλων των δανειστών οι οποίοι θα αξιολογούν καθημερινά την πορεία και την αποτελεσματικότητα των μέτρων τα οποία καλείται να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων την προσεχή Πέμπτη.
 
Τάκης Χατζής 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου