Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δόση θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς


Καθοριστική χαρακτηρίζουν πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου τη λήψη απόφασης για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της Δευτέρας και επισημαίνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει χωρίς άλλη καθυστέρηση σαφές χρονοδιάγραμμα για την ελληνική χρηματοδότηση.

Αυτό αναμένεται να τονίσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς σε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2014 - 2020. 

Αν και στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου δεν περιλαμβάνεται το ελληνικό ζήτημα, στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει ανεπίσημη συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για όσα διαδραματίστηκαν στο Eurogroup. 

Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να έχει συζητήσεις με ομολόγους του για την κρίσιμη εκταμίευση της δόσης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού ανέβαλε το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα ταξίδι του στο Κατάρ για προσέλκυση επενδυτών, έθεσε με την χθεσινή του δήλωση, τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους λέγοντας ότι η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο όσα της ζητήθηκαν και ότι είναι σειρά των εταίρων και δανειστών να πράξουν το καθήκον τους. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. «Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, πιστεύω ότι θα αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών», είπε ο γερμανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στρέφει την προσοχή της στην Σύνοδο Κορυφής και παραδέχονται όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο πως τα περιθώρια για διευθέτηση του ζητήματος με νομοτεχνικούς όρους είναι απειροελάχιστα και πλέον η λήψη απόφασης θα πρέπει να γίνει με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου