Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Οι 40 προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για την επιχειρηματικότητα


Μπορεί την ίδια ώρα το Eurogroup να συνεδρίαζε προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει το παρόν προχθες το απόγευμα σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την επιχειρηματικότητα.

Ο συμβολισμός, ξεκάθαρος, για τη στήριξη που θέλει να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς στη νέα γενιά αλλά και γενικότερα τη ρήξη με το «ελληνικό όνειρο» για μία θέση στο Δημόσιο.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος μέσα από μία μοντέρνα οπτική ανέλυσε 14 από τις συνολικά 40 προτάσεις της πρωτοβουλίας «επιχειρώ αλλιώς», όπως την ονόμασαν. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της ΟΝΝΕΔ βασίστηκε σε πέντε βασικούς πυλώνας μέσα από τους οποίους διατυπώθηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις:
Σε ότι αφορά την «προώθηση της επιχειρηματικής κουλτούρας μεταξύ των νέων ανθρώπων», ξεχωρίζουν, η εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η εξέλιξη των γραφείων διασύνδεσης σε κέντρα επιχειρηματικότητας και Incubator Centers.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η αναγκαιότητα για «δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα», μέσα από τον οποίο εκφράζεται η αγωνία για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, το αίτημα για αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ για νέους επιχειρηματίες και η επέκταση του συστήματος σύστασης μιας νέας επιχείρησης μέσω των Υπηρεσιών Μίας Στάσης.
Σε ότι αφορά τη «βελτίωση στην πρόσβαση χρηματοδότησης», η ΟΝΝΕΔ ζήτησε την επαναφορά του αφορολόγητου για τα κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, όσων υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά, την αξιοποίηση και διαμόρφωση ανεκμετάλλευτων κτηριακών υποδομών του δημοσίου, και την οργανωμένη εφαρμογή του θεσμού των «Business Angels».
Σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης ήταν η «ανάπτυξη τρόπων βελτίωσης της προώθησης προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών στο εξωτερικό», σημείο στο οποίο αναφέρθηκαν ως αναγκαία: η αυτόματη είσπραξη του εξαγωγικού ΦΠΑ, η υποστήριξη της Πολιτείας για το συντονισμό και την ανάπτυξη cluster καινοτομίας κ.α.
Αναφορά έγινε επίσης και στην ανάγκη να καταπολεμηθεί ο «φόβος της αποτυχίας», με την ΟΝΝΕΔ να ζητά να μεταφερθεί στο ελληνικό Δίκαιο, η δυνατότητα που υπάρχει σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, να διαγράφονται χρέη προς το Δημόσιο νέων επιχειρήσεων που απέτυχαν και θα αποδεικνύεται δικαστικά πως δε χρησιμοποίησαν δόλο.
GRAFIMA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου