Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Οι αποκαλύψεις του Σόιμπλε για τη “νέα Ευρώπη”


Wolfgang-Schaeuble
 Κατά την διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από την Άπω Ανατολή στο Βερολίνο, ο Wolfgang Schäuble φαίνεται πως είχε διάθεση για αποκαλύψεις.
Όπως μεταδίδει το Spiegel-online, o Γερμανός υπουργός εξωτερικών δεν θεωρεί την πρόσφατη νηνεμία των αγορών μόνιμη και, δεδομένης της εξακολουθούμενης δυσπιστίας τους για την αποφυγή ή μη της ελληνικής πτώχευσης, αναμένει νέες αναταράξεις. Ως αντίδοτο προτείνει νέες παρεμβάσεις στην λειτουργία της ευρωζώνης, οι οποίες θα οδηγήσουν, κατά την άποψή του, στην οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Τα μέτρα που προτείνει είναι συνοπτικά τα εξής:

- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι εξουσίες του να είναι τόσο ισχυρές όσο εκείνες των αρμόδιων επιτρόπων για τον ανταγωνισμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο … Olli Rehn του μέλλοντος θα αποφασίζει χωρίς την συγκατάθεση των λοιπών επιτρόπων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, με γνώμονα, πάντα θεωρητικά, το γενικό συμφέρον της ευρωζώνης και χωρίς να αναλώνεται στην εξισορρόπηση των ειδικότερων συμφερόντων μεταξύ των κρατών μελών.
- Συνοδεία της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων από αντίστοιχη απώλεια εθνικής κυριαρχίας ως προς την διαμόρφωση των ετήσιων προϋπολογισμών. Η απλή αποστολή «συστάσεων» προς τα κράτη μέλη προτείνει ο Schäuble να αντικατασταθεί από δικαίωμα βέτο του επιτρόπου και υποχρέωση του κράτους μέλους να διατυπώσει νέα πρόταση.
- Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της τόνωσης των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο  Schäuble επιθυμεί ένα κοινοβούλιο που θα αναμειγνύεται νωρίτερα απ’ ό,τι τώρα σε όλες τις σημαντικές διαδικασίες και θα καταστεί πιο ευέλικτο, μέσω της διανομής των εργασιών του σε μικρότερες ομάδες εργασίας. Σε αυτές θεωρεί πως πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι βουλευτές των κρατών, που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη υπό λήψη απόφαση, ενώ στις αποφάσεις που αφορούν στην ευρωζώνη προτιμά να αποκλείονται τα μέλη της Ε.Ε. που δεν μετέχουν σε αυτή.
Οι απόψεις αυτές του Wolfgang Schäuble δεν αποτελούν «εναέρια σύλληψη», έχουν ξαναδιατυπωθεί, αλλά ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, με το ειδικό βάρος που αντιστοιχεί στη θέση και στο κύρος του, φάνηκε χτες πιο αποφασισμένος από ποτέ να θέσει τις ιδέες του για μια πιο κεντρικά κυβερνώμενη ευρωζώνη σε άμεση εφαρμογή. 

http://ysterografa.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου