Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το χρονικό της εμπλοκής στα εργασιακά


Giannis-Vroutsis
Το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης βάζουν για άλλη μια φορά οι επικεφαλής της Τρόικας,  με τις απαιτήσεις για πλήρη αποδόμηση όλων των εργασιακών κεκτημένων «εδώ και τώρα».


Οι εκπρόσωποι των δανειστών ωθούν στα άκρα τη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να διακοπούν τρεις φορές οι συζητήσεις και να μετατίθενται τελικά για τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή της Τρόικας από τις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί για τη Σύνοδο Κορυφής.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύγκλιση, υπάρχει απόσταση», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας μετά και την τελευταία βραδινή συνάντηση, που κατέληξε και αυτή σε αδιέξοδο, συμπληρώνοντας όμως ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η μάχη θα δοθεί με ρεαλισμό αλλά χωρίς ιδεοληψίες. «Πρέπει να βρεθεί λύση και θα βρεθεί λύση, δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της προσπάθειας, γιατί πρέπει να σωθεί η πατρίδα», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες από σήμερα, προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση ήταν η ερμηνεία της Τρόικας στην επίμαχη παράγραφο για το κατώτερο μισθό και τις τριετίες, ενώ διάθεση συνεννόησης δεν υπήρξε ούτε και ως προς την αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς για το πλαίσιο που διέπει τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.
Η…κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί, όταν μετά από 3 ώρες συζητήσεων, ο Πωλ Τόμσεν ζήτησε να σταματήσουν οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να συνεννοηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ. Το βασικό σημείο διαφωνίας ήταν ότι ενώ η Τρόικα υποστήριζε ότι από την διατύπωση του αγγλικού κειμένου του Μνημονίου προέκυπτε πως  ο νέος νομοθετημένος κατώτατος μισθός θα είναι απογυμνωμένος από επιδόματα και ωριμάνσεις, άρα ότι οι 3ετίες ήταν καταργημένες από τον περασμένο Μάρτιο, η ελληνική πλευρά ούτε καν συζητούσε αυτήν την ερμηνεία, καθώς εάν ανατραπεί το πλαίσιο των ωριμάνσεων, τότε κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα όλες οι επιχειρησιακές συμβάσεις, που έχουν ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό.
Οι δύο πλευρές επανήλθαν στις 3 το μεσημέρι, αλλά μετά από περίπου μιάμιση ώρα, οι συζητήσεις διακόπηκαν εκ νέου, καθώς διαπιστώθηκε ασυμφωνία σε όλα τα θέματα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να μη δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης, σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν που ήταν πιο δεκτικός στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο Π. Τόμσεν δημιούργησε θέμα και για το ότι δεν συμμετέχει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων!!!
Η Τρόικα απαιτεί να μειωθεί στο μισό η αποζημίωση απόλυσης (στα 12 μηνιάτικα από 24 σήμερα), αλλά και ο χρόνος προαναγγελίας της καταγγελίας σύμβασης (στους 3 μήνες από 6 σήμερα), με την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει  να μείνει ως έχει το πλαίσιο για τους ήδη εργαζόμενους και για όσους προσληφθούν μετά από τη ψήφιση του νόμου, να τεθούν ως πλαφόν τα 12 μηνιάτικα (16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη) και από εκεί και πέρα να υπάρχει διαφορετική κλιμάκωση από τη σημερινή αλλά όχι το μπόνους του 6πλάσιου του νέου κατώτατου μισθού, που ζητάει η Τρόικα.
Η διαπραγμάτευση, συνεχίστηκε εκ νέου με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα, αφού ο Γ. Βρούτσης ενημέρωσε τον Α. Σαμαρά και τους πολιτικούς Αρχηγούς για τη διαφαινόμενη εμπλοκή στις συζητήσεις κι αφού οι επικεφαλής της Τρόικας είχαν τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου