Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Εννέα εταιρείες, που ήταν έως τώρα άγνωστες στις ανακριτικές αρχές και οι οποίες φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» στη διαδρομή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και... 
συνδέονται - κατά τις δικαστικές Αρχές - με τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, βρίσκονται στο στόχαστρο του ανακριτή που ερευνά την υπόθεση.

 

Τα νέα στοιχεία εκτιμάται ότι θα διευρύνουν τον κύκλο των κατηγορουμένων, ενώ σύντομα στα δικαστήρια της Ευελπίδων θα βρεθούν ξανά για συμπληρωματικές απολογίες και οι βασικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισαν να ξετυλίγουν ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής και οι εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου μετά το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε στην τράπεζα Credit Agricole της Γενεύης ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας DRUMILAN Βλάσιος Καμπούρογλου, που έγινε στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων Tor M-1.
Η κίνηση του επίμαχου λογαριασμού έδειξε ότι το χρονικό διάστημα από 8-6-1999 μέχρι 4-9-2001 διακινήθηκαν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία εμβάστηκαν σε τέσσερις εταιρείες-«οχήματα» και - σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη - χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρυψη της μίζας από την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Το δεύτερο κομμάτι στο ανακριτικό παζλ ήρθε να προστεθεί έπειτα από αποκάλυψη για την ιταλική εταιρεία SDG, που ασχολείτο με επενδύσεις ακινήτων και εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπός της ο ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Σαχπατζίδης.
Σε ανύποπτο χρόνο στην εταιρεία του Σαχπατζίδη διενεργήθηκε από τις ιταλικές Αρχές φορολογικός έλεγχος, καθώς είχε εντοπιστεί ροή πολυάριθμων τραπεζικών εμβασμάτων από διάφορες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που ήταν κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών σε Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ντελαγουέαρ (ΗΠΑ) και Γερμανία τα έτη 2007 και 2008.
Από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι στην ιταλική εταιρεία έφταναν εμβάσματα μέσω οκτώ εταιρειών, πολλά από τα οποία είχαν εκταμιευθεί από τον λογαριασμό του Βλάσιου Καμπούρογλου στην Ελβετία.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν και δύο εμβάσματα προς την ίδια ιταλική εταιρεία, συνολικής αξίας 50.000 ευρώ, με εντολέα την πρώην σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη. Ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της εταιρείας Γ. Σαχπατζίδης προσκόμισε στις ιταλικές Αρχές βεβαιώσεις που απευθύνονταν στις εταιρείες-«οχήματα» βεβαιώνοντας τη νομιμότητα της εισροής των εκατομμυρίων δολαρίων.
Μόνο που, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία, «οι βεβαιώσεις αυτές, που είναι γραμμένες στην αγγλική και υπογεγραμμένες από τον Γ. Σαχπατζίδη υπό την ιδιότητά του ως νομίμου εκπροσώπου της SDG, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του, στην Κατερίνη, πλην όμως βεβαιώσεις με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και απευθυνόμενες στις ίδιες εταιρείες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του πρώην υπουργού, όπου κατασχέθηκε και υπόδειγμα με χειρόγραφες σημειώσεις του, βάσει του οποίου συντάχθηκαν οι βεβαιώσεις που προσκομίστηκαν στις ιταλικές Αρχές».
Η αλυσίδα των αποδεικτικών στοιχείων οδηγεί τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι οι αλλοδαπές εταιρείες συνδέονται με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό ή με πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου