Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σύσκεψη με Στουρνάρα το απόγευμα- ποια μέτρα θα πρέπει άμεσα να αποφασιστούν

Σήμερα η πρώτη δοκιμασία αντοχής της κυβέρνησης. Στις 7 το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη των  πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση παρουσία του υπουργού Οικονομικών και επί τάπητος μπαίνει η τακτική που ακολουθεί η χώρα απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.


Τη σύσκεψη προκάλεσε ο Β.Βενιζέλος ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Α.Σαμαρά, διαφωνώντας με την τακτική Στουρνάρα στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η στάση του «δεν απαιτούμε τίποτα μέχρι να αποδείξουμε ότι εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας» καταδικάζει τη χώρα σε νέα μέτρα και την αποκλείει από αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά το Μαξίμου αλλά και ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζουν ότι «στην κρίσιμη αυτή φάση η Ελλάδα δεν μπορεί να απαιτεί για επικοινωνιακούς λόγους και να τρώει τα μούτρα της από συνεχείς αρνήσεις».

«Πρέπει πρώτα να αλλάξουμε το κλίμα στην Ευρώπη -σημειώνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Οικονομικών- να πείσουμε ότι έχουμε πάρει απόφαση να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές και μετά να προχωρήσουμε σε αιτήματα επαναδιαπραγμάτευσης».

Κι όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές ζητούν επίμονα την υλοποίηση των μέτρων ύψους 3,5 δισ. για το 2012 προκειμένου το πρόγραμμα να τεθεί και πάλι σε τροχιά και η Ελλάδα να πλησιάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στα 14,8 δισ. ευρώ.

Το χρονικό περιθώριο για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις η κυβέρνηση είναι περιορισμένο και λήγει στις 24 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει σήμερα κιόλας να αποφασίσουν για την υλοποίηση των μέτρων που είχαν ψηφιστεί τον Μάρτιο αλλά την λήψη νέων ικανών να κλείσουν την μαύρη τρύπα του ελλείμματος. Τα μέτρα για τα οποία πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και τα οποία θα είναι μια ακόμα δοκιμασία αντοχής της κυβέρνησης είναι:

. Μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια (αστυνομικοί, δικαστικοί κλπ) προκειμένου να βρεθούν 205 εκατ. ευρώ
. Νέα περικοπή στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων κατά 200 εκατ. ευρώ
. Μειώσεις στις δαπάνες για εξοπλιστικά με στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ
. Νέο «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την ανεύρεση 386 εκατ. ευρώ
. Περικοπή της επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ κατά 500 εκατ. ευρώ
. Περικοπή στα πολυτεκνικά επιδόματα ύψους 43 εκατ. ευρώ
. Νέα περιστολή στις δαπάνες για φάρμακα ύψους 576 εκατ. ευρώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου