Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Αστρικό... υπερθέαμα στην Ελλάδα την Κυριακή

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 15 Ιουλίου, οι ξενύχτηδες εραστές της αστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο προσφέρεται ιδιαίτερα και για αστροφωτογραφήσεις. Πρόκειται για την απόκρυψη του πλανήτη Δία και των μεγάλων δορυφόρων του από τη Σελήνη, η οποία θα αρχίσει περίπου, στις 4 τα ξημερώματα.


Ο αναμενόμενος καλός καιρός θα βοηθήσει στην παρατήρηση. Η απόκρυψη (που στη γλώσσα της αστρονομίας λέγεται και επιπρόσθηση) θα είναι ορατή μόνο από την Ευρώπη και την Ασία και θα είναι πλήρως ορατή από την Ελλάδα, όπως επίσης και η επανεμφάνιση του Δία μετά την απόκρυψη.

Ο αέριος γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος θα παραμείνει κρυμμένος από τη Σελήνη για περίπου μία ώρα. Η απόκρυψη του Δία θα γίνει από τον φωτεινό μηνίσκο της Σελήνης (που θα είναι φωτισμένη κατά 15%), ενώ η επανεμφάνιση θα γίνει από το σκοτεινό άκρο του δορυφόρου της Γης.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, λόγω του χαμηλού ύψους της Σελήνης κατά την έναρξη του φαινομένου, που θα λάβει χώρα σε ύψος περίπου δέκα μοιρών, το μέρος παρατήρησης δεν πρέπει να έχει εμπόδια στον ανατολικό ορίζοντα.

Εξάλλου, το Σάββατο 14 Ιουλίου, ο αστρονομικός σταθμός Κρυονερίου Κορινθίας θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό με ομιλίες/προβολές, επίσκεψη στο τηλεσκόπιο των 1,2 μέτρων, καθώς και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Η εκδήλωση ξεκινά στις 9 το βράδυ. Η πρόσβαση γίνεται από τον ανισόπεδο κόμβο Κιάτου προς Νεμέα/Στυμφαλία. Το Αστεροσκοπείο βρίσκεται λίγο μετά το χωριό Σούλι και υπάρχει σχετική σήμανση στον επαρχιακό δρόμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου