Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ευθεία επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στα ιδιωτικά ΜΜΕ

Η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάστηκε εχθές, πρώτη ημέρατης νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, με μία «πολεμική» ερώτηση του βουλευτή Στάθη Παναγούλη ως προς το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.


Η αλήθεια είναι ότι από το ΣΥΡΙΖΑ είχαν προϊδεάσει για τις προθέσειςτους σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ. Για τον πολιτικό σχηματισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς, η κατάσταση που επικρατεί στα ενημερωτικά μέσα που εκπέμπουν από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι «θολή» και χρειάζεται αναμόρφωση.

Ήδη από τη δεύτερη προεκλογική περίοδο, ο στενός συνεργάτης και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, είχε αναρτήσει ένα σχόλιο στο δημοφιλές εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης twitter, στο οποίο προειδοποιούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα «έκανε πίσω» όσο οι συνθήκες σε σχέση με τις άδειες των ΜΜΕ δεν θα ανταποκρίνονταν στις επιταγές της νομιμότητας.

Έτσι λοιπόν, η πρώτη ερώτηση που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως και τον αρμόδιο υπουργό για τα ΜΜΕ, είχε να κάνει, ανάμεσα σε άλλα, με το αν υφίσταται η δυνατότητα για καταδικασμένους τελεσίδικα για κακουργηματικές πράξεις να είναι ιδιοκτήτες σταθμών, από τη στιγμή μάλιστα που οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσιο αγαθό.

Συν τοις άλλοις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν αφενός σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στους σταθμούς της χώρας, αφετέρου ως προς το ποια και πόσα είναι τα οφειλόμενα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ερωτά δε ο κύριος Παναγούλης, αν θα ληφθούν τα προβλεπόμενα νόμιμα μέτρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι στο ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το θέμα των αδειών των ΜΜΕ ανάμεσα στις μείζονες προτεραιότητές τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώτη ερώτηση κάθε νέας κοινοβουλευτικής περιόδου φέρει ξεχωριστή συμβολική σημασία.

Σε κάθε περίπτωση οι «πολεμικές» ενέργειες σπάνια μένουν αναπάντητες. Το ζήτημα εδώ είναι ποιοι θέλουν όντως να εμπλακούν σε μία ανοιχτή σύγκρουση.

Ποιος θεωρεί ότι έχει το «πάνω χέρι», θα φανεί από τις επόμενες κινήσεις. Η... αρχή παντως έγινε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου