Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Spiegel: "Μπράβο κύριε Παπανδρέου"

Την απόφαση του πρωθυπουργού γιαδημοψήφισμα επικροτεί μέσω άρθρου στην κεντρική σελίδα της διαδικτυακής έκδοσής το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με τον αρθρογράφο να εξηγεί τους τρεις λόγους για τους οποίους η προσφυγή στο λαό είναι σωστή.


"Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι Έλληνες δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τους" αναφέρει ο αρθρογράφος Σβεν Μπελ, προσθέτοντας ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες περιορίζεται ντε φάκτο η εθνική κυριαρχία.

"Ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν η χώρα τους να ανήκει στην Ευρωζώνη ή να την αφήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να ρωτήσει τους πολίτες: 'Θέλετε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δραχμές;'," προσθέτει. 

"Η Ευρώπη άφωνη προσπαθεί να καταλάβει. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα αφήσει τον λαό να αποφασίσει για το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες. Παίζει τα πάντα σε ένα μόνο χαρτί, ωστόσο η απόφασή του είναι σωστή" αναφέρει ο αρθρογράφος που δίνει τρεις λόγους γι' αυτό:    

Πρώτον ο πρωθυπουργός χρειάζεται νέα νομιμοποίηση για τους χειρισμούς του, καθώς η πολιτική που εφαρμόζεται περιλαμβάνει μεγάλα και δραστικά βήματα. 

Δεύτερον η αντιπολίτευση φέρνει κωλύματα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει ο αρθρογράφος που προσθέτει ότι "ακόμη δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι η πατρίδα τους δεν χρειάζεται πολιτικά παιχνίδια αυτή την ώρα". 

Ως τρίτο λόγο το άρθρο προβάλει τις κοινωνικές αντιδράσεις λέγοντας ότι "σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα των περικοπών, πολλοί από αυτούς έχουν απηυδήσει και κάνουν απεργία" προσθέτοντας ότι αν η πλειοψηφία αποφασίσει υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης, τότε ο αντιδράσεις θα κοπάσουν.

Ο αρθρογράφος κρίνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα στηρίξει τον πρωθυπουργό και ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν θα τορπιλιστεί, παραπέμποντας και σε όσα έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες που έχει χτυπήσει η κρίση, όπου οι ηγεσίες ενδυναμώνονται.

Σημειώνει δε ότι ίσως τελικά η επιλογή δεν είναι μεταξύ "Παραδείσου και Κόλασης", καθώς και οι δύο δρόμοι θα είναι δύσκολοι για τους Έλληνες, ενώ προσθέτει ότι "τουλάχιστον πλέον κάθε Έλληνας θα αναλάβει την ευθύνη και δεν θα μπορεί πια να βρίζει την κυβέρνηση ότι υπακούει σε ξένες εντολές".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου