Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Οι πρωταθλητές που αντέχουν την κρίση



Κόντρα στη μεγάλη κρίση της ελληνικής οικονομίας, 500 μεγάλες επιχειρήσεις επέδειξαν, τη χρονιά που πέρασε, ισχυρές αντιστάσεις και, παρά το γεγονός ότι εμφάνισαν κέρδη μειωμένα κατά 13,31%, κατάφεραν να παρουσιάσουν μικρή αύξηση του τζίρου τους (3,1%). Τα επιχειρηματικά αποτελέσματα των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών καθώς και των 200 πιο κερδοφόρων ομίλων αποτυπώνονται στην 4η Eκδοση «Business Leaders in Greece» της ΙCAP Group, στοιχεία της οποίας δημοσιεύουν σήμερα κατ' αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ». Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών 500 εταιρειών για το 2010, αν και το....

γενικό συμπέρασμα είναι ότι η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι να εμφανίζουν ζημιογόνο τελικό καθαρό αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρέμειναν κερδοφόρες καταγράφοντας θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Ο συνολικός τζίρος των εταιρειών αυτών διαμορφώθηκε στα 96,4 δισ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη τους - προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIΤDA) - διαμορφώθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ.

Και το 2010, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έδειξε ότι η υψηλή κερδοφορία χαρακτηρίζει έναν περιορισμένο αριθμό στο σύνολο των επιχειρήσεων. Ετσι, οι 500 πρώτες επιχειρήσεις υπερκάλυψαν κατά 117% τα τελικά κέρδη EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το 85% που κατέγραψε η περυσινή έκδοσης της ICAP για το 2009. Η θέση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι 20 πρώτες επιχειρήσεις της λίστας της ICAP παρουσίασαν κέρδη 6,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 53,5% επί των συνολικών κερδών και 40,3 δισ. ευρώ τζίρο, δηλαδή 41,9% επί του συνόλου των 500 επιχειρήσεων.

Στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών, σύμφωνα με την ICAP, η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή, με τις 16 εκ των 20 εταιρειών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2009 όσο και το 2010. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2010 για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι η ΔΕΗ, παρά τη μείωση της κερδοφορίας της το 2010 (μείωση κερδών EBITDA κατά 11%) ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΟΠΑΠ και στην τρίτη η Cosmote.

Οσον αφορά τη «σύνθεση» της πρώτης εικοσάδας εταιρειών με τα μεγαλύτερα κέρδη, σε αυτήν συμμετείχαν εννέα εταιρείες του τομέα λοιπών υπηρεσιών, έξι βιομηχανίες, μόλις τέσσερις τράπεζες και μία εμπορική εταιρεία. Επιπλέον, για ακόμη μία χρονιά, σε σύγκριση και με τα συνολικά κέρδη EBITDA όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, το μερίδιο κερδών των κορυφαίων 20 εταιρειών της κατάταξης ανήλθε σε 62%, σημαντικά αυξημένο από το αντίστοιχο 45% του 2009, γεγονός που δείχνει ότι διαχρονικά η υψηλή κερδοφορία αφορά κατά κύριο λόγο έναν περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών.

Οσον αφορά τις νεοεισερχόμενες εταιρείες στην πρώτη εικοσάδα, είναι δύο εταιρείες του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών» και συγκεκριμένα η ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ) και η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ) και δύο βιομηχανικές εταιρείες (ΜΕΤΚΑ Μεταλλικαί Κατασκευαί Ελλάδος ΑΕ, ΤΙΤΑΝ ΑΕ Τσιμέντων).

Οι όμιλοι. Πέραν της κατάταξης των μεμονωμένων εταιρειών, στην έκδοση παρουσιάζονται και οι 200 πιο κερδοφόροι όμιλοι εταιρειών στην Ελλάδα το 2010 με βάση τα κέρδη EBITDA. Από τους ενοποιημένους ισολογισμούς του 2010 προκύπτει επιδείνωση των αποτελεσμάτων των ομίλων.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων που περιλαμβάνεται στη λίστα της ICAP αυξήθηκε κατά 3,6%, τα συνολικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 16% και τα προ φόρου κέρδη κατά 54%. Και σε αυτό το επίπεδο διαπιστώνεται ότι καθοριστικό ρόλο έχει μία μικρή ομάδα επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, εφόσον οι 20 κορυφαίοι όμιλοι της κατάταξης κάλυψαν (από κοινού) ποσοστό της τάξης του 74,6% επί των συνολικών κερδών EBITDA καθώς και το 63,6% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησαν οι 200 όμιλοι της κατάταξης.
Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου