Δελτίο Τύπου
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και την πρόταση για ένα νέο μοντέλο φοιτητικής εκπροσώπησης
Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2011
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, κινηθήκαμε έχοντας ως γνώμονα μόνο δύο λέξεις. Υπεύθυνη στάση. Σ’ αυτή τη λογική καταθέσαμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα ένα σύνολο τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια
και τα ΤΕΙ να βγουν από το αδιέξοδο. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς κανένα διάλογο με τη φοιτητική κοινότητα, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ένας νέος νόμος – πλαίσιο που δε λύνει κανένα από τα γνωστά προβλήματα των ιδρυμάτων. Αντίθετα, επιβάλλει τη φίμωση της φωνής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης για τα φοιτητικά και μόνο ζητήματα, καθώς σήμερα με το νέο νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι τους δε θα συμμετέχουν στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους ίδιους.
Παρατήρηση: Τι δουλειά έχει ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση της ΔΑΠ;;;;
Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια όλοι κάναμε λάθη. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στην άσχημη εικόνα που έχει ο κόσμος για μας, όπως το περιθώριο που αφήσαμε σε διάφορους να δρουν ελεύθερα, δυσφημώντας το φοιτητικό κίνημα και οδηγώντας το με τις πράξεις τους στην απαξίωση. Ωστόσο έχουμε χρέος απέναντι στους συνομηλίκους μας να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λάθη του παρελθόντος.
Όραμα μας λοιπόν δε μπορεί παρά να είναι η δημιουργία ενός νέου φοιτητικού οργάνου εκπροσώπησης, το οποίο θα μπορέσει μέσα από διαφανείς διαδικασίες να ενώσει τη φωνή όλων των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η φοιτητική εκπροσώπηση πρέπει να γίνεται μέσα από τους Συλλόγους Φοιτητών/Σπουδαστών και γι’ αυτό παρουσιάσαμε σήμερα μία νέα πρόταση για το πως μπορεί αυτό να γίνει ταυτόχρονα εφικτό και παραγωγικό.
Προτείνουμε λοιπόν, τη δημιουργία ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΕΣΥΦ) και ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΕΣΥΣ), σε μια προσπάθεια να ενώσουμε το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που ξεκινά από τα πανεπιστήμια και ανοίγεται στην κοινωνία.
Ειδικότερα, προτείνουμε τα εξής στάδια εκπροσώπησης:
v Σύλλογος φοιτητών/σπουδαστών, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει κατατεθειμένο καταστατικό στο οικείο πρωτοδικείο, προσωποπαγές Διοικητικό Συμβούλιο, διαφάνεια στην διοίκηση και τα οικονομικά και πάνω από όλα σεβασμό στον εκπαιδευτικό ρόλο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώνεται, κανένας Σύλλογος Φοιτητών/Σπουδαστών δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης. Ταυτόχρονα, προκειμένου να αποφεύγονται τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος, ζητάμε να επιβληθεί μέγιστη θητεία 2 ετών σε κάθε επρόσωπο φοιτητών που συμμετέχει στα όργανα διοίκησης κάθε Ιδρύματος, κάτι που άλλωστε τη φετινή χρονιά εφαρμόζουμε και ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Παράλληλα, προτείνουμε ίδρυση 5μελούς Επιστημονικής Επιτροπής σε κάθε σύλλογο φοιτητών/σπουδαστών, η οποία θα αναδεικνύεται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα έχει στόχο: την ενίσχυση της επιστημονικής δραστηριότητας των φοιτητών, τη διοργάνωση ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου κάθε συλλόγου, την προώθηση δράσεων συνεργασίας των φοιτητών πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους αλλά και την παραγωγή προτάσεων που θα συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία.
v Σύλλογος Φοιτητών / Σπουδαστών κάθε νομού. Σκοπός του θα είναι η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς και επιμελητήρια προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ παράλληλα θα οφείλει να έχει ρόλο στη βελτίωση της σύνδεσης των φοιτητών με την αγορά εργασίας και της καταγραφής των προβλημάτων της οικείας φοιτητικής κοινότητας.
v Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών (ΕΣΥΦ) / Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστών (ΕΣΥΣ), το οποίο θα έχει ως μέλη του όλα τα Δ. Σ. των τοπικών Συμβουλίων Φοιτητών/Σπουδαστών και τις εξής αρμοδιότητες:
α.) να εκδίδει την ετήσια Πρόταση Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, β.) να εκπροσωπεί τους Έλληνες φοιτητές στην European Student’s Union και στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., γ.) να συντάσσει έκθεση για την εναρμόνιση των ελληνικών ΑΕΙ με τις διεθνείς συνθήκες η οποία θα κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας, δ.) να διεξάγει υπό την εποπτεία του τις φοιτητικές/σπουδαστικές εκλογές - οι οποίες θα πραγματοποιούνται με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, υπό ενιαίο εκλογικό κανονισμό - αλλά και να δημοσιεύει τα αποτελέσματα αυτών, ε.) να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Νέων και στ.) να παρουσιάζει το έργο και τις ανάγκες των Ελλήνων Φοιτητών/Σπουδαστών καλώντας παράλληλα σε κοινές λύσεις δράσεις όλες τις οργανώσεις νεολαίας.
Για πρώτη φορά, προτείνουμε να δημιουργηθεί Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ, το οποίο θα έχει ως βάση τις επιστημονικές επιτροπές των συλλόγων φοιτητών/σπουδαστών, (οι οποίες θα αναδεικνύονται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο) ενώ θα συμβάλει στην επιστημονική ενδυνάμωση και τεκμηρίωση του φοιτητικού κινήματος.
Σ’ αυτή την προσπάθεια και γνωρίζοντας τη δυναμική που μπορεί να δώσει αυτό, ζητάμε από την Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας να ενεργοποιήσει άμεσα και έπειτα από διάλογο, το Άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που ορίζει πως όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτούς, θα πρέπει να καθορίζονται μέσα από ειδικό νόμο, ο οποίος όμως ουσιαστικά ουδέποτε θεσπίστηκε.
Είναι καιρός να επιλέξει η ελληνική Πολιτεία αν όντως επιθυμεί να υπάρχει υγιές φοιτητικό κίνημα ή επιθυμεί να το σβήσει οριστικά από το χάρτη. Εμείς βγαίνουμε μπροστά και ζητάμε την αλλαγή.
Καλούμε λοιπόν, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση, με σκοπό να της αναπτύξουμε το όραμα μας για μία νέα, διαφορετική οπτική της φοιτητικής εκπροσώπησης, την οποία έχουν ανάγκη οι νέοι άνθρωποι.
Πάνω από όλα όμως, καλούμε όλους τους Έλληνες φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να αποδείξουμε συλλογικά ότι θέλουμε να ενωθούμε σε κάτι υγειές και παραγωγικό.
Ενώνουμε τις φωνές. Προχωράμε σε αλλαγές.
Από το γραφείο Τύπου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου